2021. június 22., 15:14

Tom Lantos szobra Izraelben

Tom Lantos (1928–2008) egészalakos bronz szobrát 2016 végén leplezték le az izraeli városban, Netanyaban, a róla elnevezett főutca szomszédságában.

Tom Lantos, Netanya
Médialapozó
Fotó: Farkas József György archívuma

Az amerikai demokrata párti honatya, aki 1981-től haláláig a washingtoni képviselőház tagja volt, Kalifornia állam 12. számú választókerületét képviselte a Capitoliumban, a ház egyedüli holokauszt-túlélőjeként.

Mint arról sorozatunkban korábban már beszámoltunk, a Budapesten Lantos Péter Tamás néven született hősünk Magyarország 1944-i német megszállása idején – mint életrajzában írta – tizenévesként antifasiszta, majd a II. világháború után antikommunista diákmozgalmakban vett részt.

1947-től élt az Egyesült Államokban, ahol felsőfokú tanulmányokat folytatott a Washingtoni Egyetemen, illetve a kaliforniai Berkeley Egyetemen.

Képviselővé választása előtt volt egyetemi közgazdaságtan-professzor, üzleti tanácsadó magántársaságoknál, külpolitikai elemző egy televízió-társaságnál, majd a szenátusban Joseph R. Biden szenátor külpolitikai tanácsadója – és barátja. (Később, Barack Obama oldalán Biden volt az Egyesült Államok alelnöke, jelenleg pedig az USA elnöke).

A politikus életművét nemcsak az USA-ban és Magyarországon becsülik, de világszerte, így Izraelben is.

Ennek nyomán született meg az elhatározás, hogy Tom Lantos emlékét térplasztika formájában is megörökítik. A kezdeményező – mint a szoboravatáson, 2016. december végén azt maga elmondta - Netanya polgármestere, Miriam Feirberg volt, aki erdélyi gyökerekkel is rendelkezik.

Már nyolc évvel korábban, ugyancsak a polgármester asszony kezdeményezésére, utcát neveztek el Lantosról ebben a városban, ehhez társult később a bronzalak.

A műalkotás a politikust – akárcsak budapesti szobra – kutyája társaságában ábrázolja; Lantosról számos jó tulajdonsága mellett ismert volt, hogy nagyon szerette leghűségesebb négylábú barátját…

2021-06-22-165xlantos-izraelben
Fotó:  Farkas József György archívuma
A koronavírus járvány idején ismeretlen, ám jókedvű arrajárók szájmaszkokkal „egészítették ki” Lantos és kutyája szobrát…

Az ünnepségen a Safi Rivlin Kulturális Központban, a Tom Lantos utcában megjelent Lantos özvegye, Annette, családjának több tagja, diplomaták – köztük Nagy Andor magyar nagykövet –, a politikus más tisztelői, és nem utolsó sorban az elismerő aktus bőkezű támogatója, Tom Lantos közeli barátja, Phil Friedman, a CGS (Computer Generated Solutions) alapítója és vezérigazgatója.

Az eseményen Joe Biden videó-üzenetben üdvözölte a résztvevőket, aláhúzva: „Tom különleges, erőteljes ember volt, aki szerette az életet, aki túlélte a holokausztot…” A politikus hangsúlyozta, Lantos mindig fontosnak tartotta Izrael biztonságának megőrzését.

Számomra lényeges, hogy mindenki, aki akár csak gondolatban elhalad a szobor mellett, tudja, hogy Tom Lantos ajándék volt mindannyiunk számára

– jelentette ki Biden.

Köszönöm Bea Bar Kallos, Gabriella Fenyvesi, illetve Nagy József Ferenc segítségét.
2021-06-22-165xlantosbiden
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.