2020. február 7., 07:43

Selye János élete képekben

Selye János (1907-1982) világhírű orvos a stresszelmélet kidolgozójaként ismert az egész világon.

Dr. Csütörtöki József, a komáromi
Galéria
+5 kép a galériában
Dr. Csütörtöki József, a komáromi Duna Menti Múzeum igazgatója megnyitja a kiállítást
Fotó: Lacza Tihamér

Bécsben született ugyan, de kiskorától Komáromban élt, itt végezte elemi iskoláit és a komáromi bencés gimnáziumban érettségizett. Apja - aki egyébként Schlesinger Hugóként Trencsén megyében látta meg a napvilágot - katonaorvosként került a Duna parti városba, később azonban közorvosként praktizált. János az iskolai bizonyítványai szerint átlagos tanuló volt, a prágai német egyetem orvosi karát azonban már kitűnő eredménnyel végezte el 1929-ben és előbb orvosdoktori címet szerzett, majd a vegyészetből is ledoktorált. Az 1930-as évek első felében előbb az USA-ban, majd Kanadában dolgozott és itt alkotta meg a stresszelméletet, amelyet számtalan kísérlettel igyekezett alátámasztani és magyarázni. Nemcsak tudományos cikkeket publikált, hanem jó néhány ismeretterjesztő könyvet is, ezek közül többet magyarra is lefordítottak.

Selye János könyvei
Selye János néhány műve
Fotó:  Lacza Tihamér

A révkomáromi Duna Menti Múzeum szervezésében, a dél-komáromi Klapka György Múzeum, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma szellemi támogatásával 2017-ben megszületett egy kiállítás, amely fotók, molinók, korabeli dokumentumok segítségével vázolja fel a nagy tudós életpályáját. Ezt az összeállítást azóta négy helyen - mindkét Komáromban, Pozsonyban és Galántán - megtekinthették az érdeklődők, 2020. február 6-ától pedig a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeumban látható. A kiállítást dr. Csütörtöki József, a komáromi Duna Menti Múzeum igazgatója nyitotta meg, aki nemcsak kurátora, hanem kigondolója is volt ennek a vállalkozásnak. Selye János életéről dr. Szabó Katalin, a budapesti Semmelweis Orvostörténeti Múzeum főmunkatársa beszélt.

A Sárga Kastélyba látogatók a vitrinekben szemügyre vehetik Selye János iskolai bizonyítványait, néhány Komáromba küldött levelét, a molinók és a róla készült felvételek alapján pedig betekinthetnek életének legfontosabb pillanataiba.

Kiállítás
Fotó:  Lacza Tihamér
Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.