2020. május 20., 13:02

Piros-fehér-zöldben tündökölt a Megváltó szobra

2016. december 30-án egy órára piros–fehér–zöldbe öltözött a Rio de Janeiró-i Megváltó Krisztus szobra, elismerve Magyarországnak a kereszténység védelmében tett erőfeszítéseit, illetve a brazíliai magyar közösségek hozzájárulását az ország fejlődéséhez.

Dom Orani Tempesta, Rio de Janeiro érseke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel folytatott októberi megbeszélésen felajánlotta, hogy a jövőben egy-egy magyar ünnepen a magyar nemzeti színekkel világítanák ki a Rio de Janeiro, egyben egész Brazília szimbólumának tartott Megváltó Krisztus szobrát. Omar Raposo atya, a szobor adminisztrációjáért felelős szentély rektora előzőleg úgy fogalmazott: „Nagy öröm lesz piros–fehér–zöldbe öltöztetni a Megváltó Krisztus szobrát, ezen a testvéreink számára oly fontos napon”.

A magyar kormányfő-helyettes a 2016-os évre december 30-át, az utolsó magyar király, a boldoggá avatott IV. Károly koronázásának 100. évfordulóját, 2017-re augusztus 20-át, az államalapítás ünnepét javasolta. 

A Rio de Janeiró-i érsekség, valamint Magyarország brazíliavárosi nagykövetségének együttműködésében megvalósult díszkivilágítás

IV. Károly történetét idézte fel, aki a béke embere volt,

mélyen elítélte az első világháború borzalmait, és igyekezett hitét mindig a politikai döntései elé helyezni. Uralkodása idején jött létre Magyarországon az első szociális minisztérium.

A királyt 2004-ben II. János Pál pápa boldoggá avatta. Az ehhez kapcsolódó egyik csodatétel Brazíliához kötődik: egy lengyel apáca, akinek lábát súlyos betegség támadta meg, kétségbeesésében IV. Károlyhoz imádkozott, másnapra pedig teljesen meggyógyult.

Felhőkarcoló a magyar trikolór színeiben

2018-ban az államalapítás tiszteletére magyar nemzeti színű fényfestést kapott a kínai Csungking egyik legmagasabb felhőkarcolója

– tájékoztatott a magyar főkonzulátus.

csungking

A közlemény szerint augusztus 20-án este „a magyar zászló lobogott interaktív fényjáték keretében” a világ legnépesebb városa, Csungking központjának 61 emeletes felhőkarcolóján, majd tűzijáték következett, hogy a 33 milliós város lakossága „virtuális ízelítőt kapjon a hagyományos magyar ünneplési formából”.

2019-ben a Jialingjiang folyó partján tornyosuló kilenc felhőkarcoló felületén egyórás ünnepi animációval került megünneplésre a magyar államalapítás.

A műsor során továbbá a város egyik emblematikus épületén, a Nagyszínházon is megjelent a magyar zászló . A díszkivilágítás a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének idei 70. évfordulójának is emléket állított.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.