2020. március 3., 10:40

Oktatható hagyomány Nyitrán

Sikeres kezdeményezésnek bizonyult a Néphagyomány az oktatásban címmel meghirdetett kurzus a nyitrai egyetemen. A tanulmányi időszakban külön programok is szolgálják az ifjú hagyományőrző-pedagógusok oktatását.

A tavaly őszi szemeszterben kezdődött a Hagyományok Háza Hálózat - Szlovákia a Néphagyomány az oktatásban címmel meghirdetett első képzése a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karán. A tizenhárom előadáson 33 pedagógus-hallgató vett részt. A kezdeményezésnek mind hallgatói részről, mind pedig az egyetem oldaláról nagyon jó volt a visszhangja.

„A pozitív eredmények nyomán idén három közös programot is szervezünk – beszél a tervekről Varga Norbert, közművelődési szakember, folklórkutató, a Hálózat munkatársa.

Mindenek előtt, előremutató számunkra, hogy folytatódik a képzés. Másik programként egy módszertani napot szervezünk az egyetemmel együttműködő óvodák és iskolák pedagógusai részére. Harmadik hivatalos együttlétként egy zoborvidéki szakmai kirándulásra kísérjük el a hallgatókat.”

nyitrai hagyományok oktatása02

A Hagyományok Háza Hálózat - Szlovákia módszertani napját április 23-án rendezik meg, s témája a hagyományközvetítés formáinak megismerése és beépítése az oktató-nevelői munkába. A zoborvidéki szakmai kiránduláson – április végén – a hallgatók Zsérét, Gímest, Pogrányt és Alsóbodokot keresik fel, s a kétnapos program palettáján tájház- és múzeumlátogatás, népi ételek készítése, viseletbemutató,  kézműves foglalkozások, néprajzi előadások,  helyi népdalok és gyermekjátékok tanulása szerepelnek, s a „kirándulók” Holecz Ilonával, a Népművészet Mestere díjjal kitüntetett alsóbodoki énekessel is találkoznak. A felsorolt programokat a szervezők már meghirdették, s várják a jelentkezőket, akikből – a tapasztalatok szerint – nem is lesz hiány.

Jóllehet, a Néphagyomány az oktatásban kurzushoz hasonló jellegű képzéseket már tartott az egyetem, de az új tanfolyam sikere újszerűségében rejlik. Emellett a résztvevők az elméleti képzésen kívül gyakorlati tapasztalatokra is szert tehetnek, amit magyar környezetben, mindennapi munkájuk során tudnak később hasznosítani.  

„A nyitrai egyetem másodéves hallgatója vagyok, s a csallóközi Sárosfán születtem – kezdi a beszélgetést Sárosfai Rebeka.  Nagyon érdekesnek és hasznosnak tartottam a tanfolyamot: megismerkedhettünk Felvidék különböző tájegységeinek kultúrájával. Különösen érdekes volt számomra a zenei terület: ugyanannak a dalnak például hányféle változata terjedt el, amellett, hogy a szöveg mindenütt megegyezik. Óvodapedagógus hallgatóként sok gyakorlati ismeretre tettem szert csoporttársaimmal, az itt kapott ötleteket későbbi munkám során tudom hasznosítani; nézetem szerint a legtöbb óvoda igényli is az új módszereket.”

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.