cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. június 11., 18:18

Népviseletek a Csillagösvényen – KÉPEKKEL

A Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban a hét folyamán zajlik a Csillagösvény elnevezésű, elsősorban Dunaszerdahely testvérvárosaira fókuszáló programsorozat, melynek mai első eseménye Dávid Botond székelyudvarhelyi fotós GeoFolk – Nemzetközi Népviseleti Fotókiállítás című, a kulturális központ előtti térre installált díjnyertes tárlatának megnyitója volt.

geofolk-00
Galéria
+14 kép a galériában
GeoFolk
Fotó: Lacza Gergely

Felvezetésképpen Madi Marika és Lipkovics Péter, a Közös Igazgatású Szakközépiskola – Szabó Gyula 21 diákjai az El akartam a csizmámat cserélni című magyarbődi népdalt, illetve a Szól a fülemüle című bodrogközi népdalt adták elő. Ezután a rendezvénysorozat háziasszonya, Bíró Éva köszöntötte a kiállításmegnyitón megjelent Dávid Botondot, továbbá Takács Tímeát, a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ igazgatónőjét.

madi-marika-es-lipkovics-peter
Madi Marika és Lipkovics Péter
Fotó:  Lacza Gergely

Dávid Botond fényképei a viseletek szépségéről és művészi voltukról tanúskodnak, megörökítik a ruhadarabok bonyolult részleteit, az élénk színeket, amelyeket generációk viseltek, hangsúlyozta Bíró Éva.

biro-eva
Bíró Éva
Fotó:  Lacza Gergely
Botond először hobbiból, mintegy gyűjtőszenvedélyből kezdett népviseleteket fotózni, mára azonban világrekordig jutott. 57 ország 263 kisebbségének népviseletét gyűjtötte össze. Több mint 2000 gondosan rendszerezett viseletes fotó szerepel a gyűjteményében, és e kiállítás célja megmutatni azt, hogyan öltöznek mások, hiszen a világ uniformizálódik, de sokan azért alapvetően őrzik a hagyományaikat. Európában akkora a sokszínűség, hogy akár néhány kilométerenként is változnak a viseletek”,

– emelte ki Bíró Éva, aki megemlítette, hogy

Nem a fényképek elkészítése jelentette Botond számára a legnagyobb kihívást, hanem a viseletekről szóló leírások megszerzése.

A tervek szerint a folyamatosan bővülő geofolk adatbázis hamarosan bárki számára elérhető lesz, a gyűjtőmunka tovább folytatódik, hiszen

Dávid Botond eltökélt célja, hogy a geofolk a világ vezető népviseleti enciklopédiája legyen.

geofolk-01
GeoFolk
Fotó:  Lacza Gergely
A székelyföldi fotós rendszerező és gyűjtő szenvedélyének látványos eredményét 2021-ben Európai Polgár Díjjal jutalmazták Brüsszelben.

Több mint kétezer népviselete egyértelmű üzenet arról, hogy a kisebbségi közösségek kultúrája szerves része Európa kulturális sokszínűségének, támogatandó és megőrzendő közös értékünk, húzta alá a programsorozat háziasszonya. Botondnak eddig több mint 60 egyéni tárlata volt Európa-szerte, a fényképeit láthatták Londonban, Helsinkiben, Brüsszelben, Tallinnban; Dunaszerdahelyre a kiállítás Horvátországból érkezett.

geofolk-04
GeoFolk
Fotó:  Lacza Gergely
Szeretnénk azt is hangsúlyozni, hogy a népviselet nem az elmúlt nemzedékek múzeumi emléke, hanem a 21. században is vonzó és divatos viselet. Szemléletében a múlt, a jelen és a jövő szerves egységet alkot”,

– nyomatékosította Bíró.

geofolk-06
GeoFolk
Fotó:  Lacza Gergely

Dávid Botond megnyitójában elmondta, büszke arra, hogy itt lehet, ugyanis ez már a második alkalom, hogy kiállíthat a városban.

Ha mindenki figyelmesen megnézi ezt a kiállítást, láthatja, hogyan öltöznek máshol mások, mert Európa olyan szerencsés helyzetben van, hogy bármilyen irányba indulunk, 50 kilométerenként teljesen megváltozik a kultúra. Az itt látható viseletek tulajdonképpen csak egy kivonat, mert a nagy adatbázisban ennek a másfélszerese található. Úgy szokott lenni, hogy mindenki számára általában a saját viselete a legszebb, de igazán csak akkor fogjuk tudni értékelni a magunkét, ha valamilyen szinten megismerjük a másokét is”,

– fejtette ki Dávid Botond.

david-botond
Dávid Botond
Fotó:  Lacza Gergely

Takács Tímea először is megköszönte a kiállítónak, hogy elfogadta a meghívást, majd magáról a rendezvénysorozatról, a Csillagösvény találkozóról ejtett pár szót. Elmondta, hogy a címének a magyar mitológiában szimbolikus jelentése, üzenete van: a Csillagösvény, azaz a Tejút összeköti a külhoni magyarságot, hiszen Csaba királyfi vitézei vágtatva jöttek a Csillagösvényen és hozták a segítséget.

A szó azért is bír szimbolikus jelentéssel, mert a múlt, a jelen és a jövő útja azonos számunkra, a közösségünk, a magyarságunk számára. Ez a testvérvárosi találkozó nemcsak a folklórról, hanem a történelemről is szól majd,”

– utalt a rendezvénysorozat többi eseményére az igazgatónő.

takacs-timea-es-david-botond
Takács Tímea és Dávid Botond
Fotó:  Lacza Gergely

A kiállításmegnyitó után a jelenlévők, továbbá a Vámbéry Ármin Gimnázium és a Közös Igazgatású Szakközépiskola – Szabó Gyula 21 diákjai megtekintették a Most vagy soha! című történelmi kalandfilmet, ezenkívül a művelődési ház első emeletén lehetőség van egy további tárlat megtekintésére is. A Nagy-Győr jelességei elnevezésű tárlat a település 750 éves történelmén keresztül öleli fel azoknak a személyeknek, családoknak a történetét, akiknek nemcsak az életében, karrierjében játszott a város meghatározó szerepet, hanem ők maguk is hozzájárultak Győr fejlődéséhez; munkájukkal, tudásukkal és vagyonukkal is szolgálták az ott élő közösséget.

geofolk-07
GeoFolk
Fotó:  Lacza Gergely

A programsorozat részeként, amennyiben az időjárás engedi, június 13-án 10 órától Érték és hagyomány címmel népművészeti, testvérvárosi találkozót szerveznek a művelődési központ előtti téren. Ezenkívül kézműves foglalkozások, kézműves vásár, illetve népi programok várják az érdeklődőket. Június 14-én 18 órakor pedig rendhagyó szülői értekezlet lesz a Férfiak Klubja alapítójával, Bedő Imrével.

geofolk-08
GeoFolk
Fotó:  Lacza Gergely
biro-eva-takacs-timea-es-david-botond
Galéria
+14 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.