2022. március 11., 16:34

Nagy Kokárda Napok: nemzeti ünnepünkre hangolódva, forradalmi légkörben - a Monostori Erőd udvarában és annak ódon falai között

A közelgő nemzeti ünnepünk, az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc hangulatát idézik majd a március 12-től négy napon át a dél-komáromi Monostori Erőd ágyúdörgéstől hangos udvarában és ódon falai között megrendezendő Nagy Kokárda Napok. A szervezők a felvidéki családok apraját-nagyját is hagyományőr-bemutatókkal, fegyvermustrával, témábavágó kézműves foglalkozásokkal, egyenruhás tárlatvezetéssel, színházi előadásokkal és Kormorán-koncerttel várják.

Nagy Kokárda Napok: nemzeti ünnepünkre hangolódva, forradalmi légkörben a Monostori Erőd udvarában és annak ódon falai között
Médialapozó
Fotó: Facebook
A szombaton kezdődő Nagy Kokárda Napok plakátja

„Pár évvel ezelőtt Kokárda Nap címmel már megvalósítottunk egy hasonló ünnepi rendezvényt a Monostori Erődben. Az idei folytatást azonban a hosszú hétvége miatt négynapos műsorfüzérként, Nagy Kokárda Napok néven hirdettük meg.

E hét szombatjától, reggel 10 órától fogadjuk a különböző korú látogatókat. A négy napon az udvaron felállítandó, fűtött rendezvénysátrunkban, többnyire gyermekekprogramokkal és magyaros játékokkal készülünk.

Mindig déltől hozzáértő foglalkozásvezetők irányításával lehet majd az asztaloknál kézműveskedni, például huszárcsákókat, különféle kokárdákat és az ünnep jellegéhez méltó dolgokat készíteni, s utána hazavinni“ – nyilatkozta a Ma7-nek Turbók Attila, a nevezett erőd kulturális menedzsere és programrendezője.

Hozzáfűzte: az erőd területén a rendezvény teljes ideje alatt állandó hagyományőr-jelenlétet biztosítanak, s a ´48-as honvédeken kívül korabeli egyenruhákban feltűnő császári katonákkal is lehet majd találkozni.

Nagy Kokárda Napok: nemzeti ünnepünkre hangolódva, forradalmi légkörben a Monostori Erőd udvarában és annak ódon falai között
Fotó:  Kormorán zenekar hivatalos oldala
Kedden 15 órától a közkedvelt Kormorán együttes ad majd nagykoncertet

„A tüzér bemutatókat tartó hagyományőreink segítségével a gyerkőcök pisztollyal, puskával, sőt, a bátrabb, idősebb jelentkezők akár ágyúval is lőhetnek a fegyvermustra során. Azonkívül a biztonságos gyakorló szablyáinkat is kipróbálhatják, a hajdani csatatérre képzelve magukat. Ugyancsak minden nap 15 órától kulturális produkciókkal is színesítjük a programot. Szombaton délután Gál Tamás, a Komáromi Jókai Színház igazgatója A helység kalapácsa című mosolyfakasztó Petőfi-hőskölteményt mutatja be.

Vasárnap a Magyarock Dalszínház előadásában, Másik Lehel és Vizeli Csaba Klapka című rockmusicaljét élvezheti a közönség.

Hétfőn a Rutkai Bori Banda gyermekkoncertje következik, a Nagy Kokárda Napok fénypontjaként, kedden szintén három órától pedig a közkedvelt Kormorán együttes ad majd kétórás nagykoncertet a tágas rendezvénysátorban“ – tudtuk meg a további részleteket a főszervezőtől.

Nagy Kokárda Napok: nemzeti ünnepünkre hangolódva, forradalmi légkörben a Monostori Erőd udvarában és annak ódon falai között
Fotó:  Magyarock Dalszínház
Vasárnap 15 órától a Magyarock Dalszínház előadásában a Klapka című rockmusicalt élvezheti a közönség

Mindezzel a lehetőséggel, valamint a minden egész órában induló, szakemberek ismeretgyarapításával párosuló tárlatvezetéssel és a tizenötödikére időzített, huszáros lovasprogram megtekintésével a stílusosan kiötlött 1848 forintos (cca 5 eurós) egyéni napi belépő megváltása után élhetnek a látogatók. A jutányos árú családi jegy pedig 5500 forintért (cca 15 euróért) váltható meg.

Nagy Kokárda Napok: nemzeti ünnepünkre hangolódva, forradalmi légkörben a Monostori Erőd udvarában és annak ódon falai között
Fotó:  Facebook
Az erőd Duna 1 bástyájának ódon falai

„A fűtött sátorba és az erődfalak közé tervezett műsorok hideg-csapadékos időjárás esetén is megvalósulnak. A jelenlevők a büfében kapható forralt borral és teával is felmelegíthetik a szervezetüket. Tehát nem csak lelki tápról gondoskodunk, hanem azt is megígérjük, hogy e helyszínen senki sem fog éhen vagy szomjan halni. Mivel a tárlatvezetések már 10 órakor indulnak, ezért akkortól várjuk a látogatókat, akik hozzávetőleg 17 óráig tartózkodhatnak az erőd területén.

Érdemes eljönni az egyszerre tartalmasan szórakoztató és nemzettudat-erősítő Nagy Kokárda Napokra azért is, mert Komárom az 1848/49-es forradalmi események, így az 1. és 2. komáromi csata egyik ikonikus helyszíne volt.

Kötelességünknek éreztük egy méltó műsor összeállítását, hiszen ez a nemzeti ünnep a komáromiak szívét a Duna mindkét oldalán felettébb megdobogtatja. Bár a Monostori Erőd akkoriban még nem állt, csak 1871-ben fejeződött be az építése, de az észak-komáromi Öreg- és Újvár már akkor is megvolt. Ez még egy nagy ok arra, hogy az Összetartozás Városában megrendezendő Nagy Kokárda Napokra a Duna mindkét oldaláról hívjuk-várjuk az érdeklődőket. Közösen, határtalanul hangolódjunk rá a közelgő nemzeti ünnepünkre!” – mondta el végül a MA7-nek Turbók Attila.

Klapka (rockmusical) - Élni kell (Gerdesits Ferenc) - YouTube

Nagy Kokárda Napok: nemzeti ünnepünkre hangolódva, forradalmi légkörben a Monostori Erőd udvarában és annak ódon falai között
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.