2019. november 15., 14:49

Magyar szórványból a magyar csúcsra - szombaton Kassán mutatkozik be az Ilosvai - VIDEÓ

Szombaton 18.00 órai kezdettel a kassai Grand Színházban Szívügyem az Ilosvai címmel két részes műsort mutat be 120 szereplővel az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes, kísér a Szikes zenekar. A produkció része a portálunkon is megtekinthető Magyar szórványból a magyar csúcsra című 26 perces ismeretterjesztő kisfilm, melynek rendezője Bartók Csaba. Nézze velünk a filmet!

A kassai vasgyár árnyékában levő nagyközséget, Nagyidát mintegy fél évszázada halálra ítélték. Építkezni, fejleszteni nem lehetett. Magyar oktatás már évtizedek óta nincs a településen, de a magyar kultúra mégis virágzik. Elkötelezett szerény emberek teszik a dolgukat. Napról napra maradandót alkotva, nevelve a ma már legalább10 településről összejáró fiatalokat és idősebb korosztályt egyaránt. Táncra, magyarságra, emberségre, kultúrára, beléjük csepegtetve az összetartozás érzését, ami nem engedi kihunyni azt a lángot, amit generációk adnak át generációknak. Minden tilalom ellenére, ez az igazi és tudatos építkezés.

A szakmában ismert és elismert koreográfusok dolgoztak az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttesben és vitték tovább a csoport hírét-nevét. Richtarcsík Mihály, Furik Rita, Péter Zsolt gazdagította munkájával az ország legidősebb, folyamatosan dolgozó amatőr csoportját. 1993-tól Kupec Mihály és felesége Andrea viszi a fáklyát. Ők már nem csak közösséget, de igazi otthont is álmodtak az együttesnek.

Az Ilosvai táncműhelyben már a Kupec házaspár gyerekei, Zsófi és Zsolt is táncot oktat. A lényeg, hogy van kinek! Hat csoport tartozik a „családba“ és „él“ a Házban, aminek lelke van.

Ennek a léleknek a jelenléte érezhető az Ilosvai kötelékébe tartozó együttesekben. Méltó rangot adva áldozatvállalásuknak és nevüknek, az egyébként méltatlanul elfeledett16. századi nagyidai református iskolamesternek Ilosvai Selymes Péter epikus énekszerzőnek, aki 450 éve írta meg Toldi Miklós históriáját. Az együttes lassan 70 éves históriáját nem tudjuk hitelesen bemutatni, de aki megnézi a szombati fellépést, illetve ezt a pár képkockát, bizonyosan közelebb került ahhoz, hogy szívügye legyen az Ilosvai. Következzen a film, nézze velünk!

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.