2020. május 31., 16:28

Magyar emlékek: Sziklay Jenő – Piotrków Trybunalski

Sziklay Jenőnek (1892–1925), az ejtőernyőzés magyar úttörőjének tiszteletére 2017-ben emléktáblát avattak a Łódźi vajdaság második legnagyobb városának repülőterén, a magyar–lengyel barátságnapi ünnepségek alkalmából. Az eseményen részt vett a két ország államfője is.

Hatalmas kőtömb emlékeztet a repülés hőseire a piotrkówi repülőklub területén Sziklay Jenő (a portrékép 1916/17-ben készült) tiszteletére egy külön táblát helyeztek el. A kétnyelvű tábla arra emlékeztet, hogy Sziklay 1925. szeptember 25-én ezen a helyen vesztette életét 33 évesen, egy nemzetközi légi bemutatón.

Ez volt a magyar hadnagy 13-ik – s egyben végzetes – ugrása azzal az új típusú ejtőernyővel, amelyet ő fejlesztett ki.

Az osztrák–magyar hadsereg tisztjeként, az első világháború légi csatáinak résztvevőjeként Sziklay az elhunyt bajtársai tapasztalatából okult. Mások életének megmentéséért vállalt kockázatot, amikor maga próbálta ki a gyakorlatban az ejtőernyő új, sűrített levegős palackot felhasználó, Prometónak elnevezett típusát.

A hadnagyot Piotrkówban helyezték örök nyugalomra, utolsó útjára a városiak tömege kísérte. Sírját a helybeliek máig ápolják a városi temetőben. 

sziklay

Az ünnepségen mondott beszédében lengyel államfő leszögezte:

Sziklay „azok panteonjába tartozik, akik előrevitték a 20. század fejlődését”.

Úgy jellemezte Sziklayt, mint aki magyarként „lengyel földön a műveltség és a fejlődés fényét vitte maga előtt, és életét áldozta fel”.

A hadnagy a lengyel–magyar barátság jelképe marad,

„s annak, ami mindkét nemzetben a legértékesebb: a bátorságé, a céltudatos törekvésé, az önfeláldozásra való készségé” – hangsúlyozta a lengyel politikus.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.