2020. február 6., 18:59

Magyar emlékek nyomában: Török László - Tbiliszi

Szolgálatteljesítés közben, 2001-ben vesztette életét  Török László (1947–2001) ezredes, amikor terroristák lelőtték azt a helikoptert, amelyen utazott. A magyar katonatiszt az ENSZ grúziai megfigyelő és békefenntartó missziójának (UNOMIG) parancsnok-helyetteseként tartózkodott a térségben.

Fotó: Halász András

Török László a Kilián György Repülő Műszaki Főiskolán végzett 1969-ben. Felsőbb katonai tanulmányait a Zrínyi Miklós Katonai Akadémián folytatta 1974–77 között, majd 1987–88-ban. 1977–95-ig a magyar Katonai Felderítő Hivatalnál működött. Külszolgálatot teljesített Dél-Vietnamban, Irakban, Angolában, 1995-től öt éven át Kínában volt katonai és légügyi attasé. A három nyelven beszélő ezredest, a hadtudomány doktorát felesége és két gyermeke gyászolta.

A tragédia a Fekete-tenger parti Szuhumitól 22 kilométerre keletre történt. Az ENSZ békefenntartó missziójának Mi-8-as helikopterét – akkori feltételezések szerint – csecsen terroristák lőtték le, fedélzetén öt ENSZ-megfigyelő utazott. Az ukrán személyzet négy tagja és a tolmács szintén életét vesztette.

A helikoptert a felszállás után 15 perccel találták el. Szemtanúk szerint a merénylők két rakétát lőttek ki rá. Az abház illetékesek szerint a tettesek grúz és csecsen terroristák lehetettek, akik Grúzia felől szállták meg Abházia egy részét. Az akkor Grúziához tartozó autonóm köztársaság 2008-ban, a Dél-Oszétia visszaszerzéséért indított, ám az orosz beavatkozás nyomán kudarcot vallott grúz katonai akció után deklarálta függetlenségét (amelyet – a dél-oszétiaival együtt – szinte kizárólag csak Moszkva ismer el).

Török László posztumusz dandártábornok tiszteletére, hősi halálának tizedik évfordulóján emléktáblát avattak a tbiliszi magyar nagykövetség (képünkön) oromfalán. Az eseményen részt vett és a tábla alatt koszorút helyezett el Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki beszédében kegyelettel emlékezett a merénylet svájci, német, pakisztáni, grúz és orosz halottaira, valamint a lelőtt helikopter személyzetére is.  
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.