2020. szeptember 11., 14:02

Magyar emlékek nyomában: Petőfi Sándor – Csungking

Petőfi Sándort és Szendrey Júliát közösen ábrázoló szobrot avattak a nyugat-kínai Csungkingban, Magyarország helyi főkonzulátusának szervezésében. Szórádi Zsigmond szobrászművész Kokárda virága című alkotása a Külgazdasági és Külügyminisztérium adománya Jücsung kerület önkormányzatának a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulója alkalmából.

Szórádi Zsigmond szobra azt a Petőfit jeleníti meg, akit minden kínainak ismernie illik, miután a hatalmas országban valamennyi iskolás megtanulja a költő Szabadság, szerelem című versét.

Minthogy a szobor a költő és hitvese szerelmét is tükrözi, ezért melléje egy lakatfalat alakítottak ki, ahová elhelyezhetik szerelemlakatjaikat.

Eddig csak Pekingben és a tengerparti városokban volt hagyománya a magyar politikai, gazdasági és kulturális jelenlétnek.

A közelmúltban azonban három közép- és nyugat-kínai város - Csungking, Csengdu és Hszian - egyetemein is magyar szakok jöttek létre, Csungkingba pedig rövidesen közvetlen légijárat is indul Budapestről.

A város kiemelten kezeli a magyar kapcsolatokat, másodízben borították piros-fehér-zöld színekbe Csungking magasépületeit és operaházát augusztus 20-án, nemzeti ünnepünk tiszteletére.

Emellett már nyolcadik alkalommal tartják meg a Nyugat-kínai Magyar Kulturális Fesztivált. A Budapesti Ősz programsorozat keretei között megrendezték továbbá a Magyar-Kínai Kajak-Kenu Bajnokságot és a Magyar Irodalmi Estet, hamarosan pedig magyar filmhét kezdődik.

Csungking a Jangce felső folyásán, a Kínai Népköztársaság délnyugati részén, az ún. Szecsuani-medence keleti felén fekszik. A hegyektől és folyóktól szabdalt terület a régió egyik meghatározó politikai, kereskedelmi, ipari, kulturális stb. központja, a Kínai Népköztársaság négy közvetlen központi irányítás alatt álló tartományi jogú területe egyike. Csungking teljes közigazgatása 82 400 km² területre és – a migráns lakosságot is beleértve – kb. 32 millió főre terjed ki, a szűkebben értelmezett Csungking, azaz maga a város, ebből 444 km²-en helyezkedik el, lakossága pedig mintegy hatmillió fő.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.