2020. január 26., 12:18

Magyar emlékek: a sanghaji Hősök tere

Vállalkozó szellemű üzletemberek a múlt század kilencvenes éveiben Shanghai Global Paradise néven monumentális szórakoztatóparkot építettek a kelet-kínai metropolistól jó húsz kilométerre.

Fotó: Farkas József György

Ott, egy helyen összegyűjtve vehették szemügyre messzi országok építészeti nevezetességeit, emlékműveit a világban akkor még kevesebbet utazó kínai turisták. Így létesült a Jangce folyó torkolatvidékén Budapest büszkesége, a Millenniumi Emlékmű másolata is.

Hasonló gyűjtemények számos országban fellelhetők, afféle miniatűr építmények formájában, ám Kínában a műalkotásokat majdnem eredeti nagyságukban készítették el, egész pontosan 90 százalékos méretarányos változatban.

sanghaj_hősök tere
Fotó:  Farkas József György

A park 23 kilométerre fekszik Sanghajtól, talán ezért, meg a drága belépő miatt a látogatottsága elmaradt a vállalkozók várakozásától. Így a nyitás után egy-két évvel be is zárták. Jelenleg a helyiek termesztik a megmaradt zöld felületeken növényeiket és úsztatják vízi szárnyasaikat a jobb napokat látott medencékben.

Persze nem csupán a Millenniumi Emlékmű áll a parkban, ott láthatók az egyiptomi piramisok, a holland szélmalmok, Dávid szobra Firenzéből, és az USA dél-dakotai, sziklába vájt elnökportréinak kicsinyített mása is.

A „mi” emlékművünk közelében álló oszlopsorban egyesek a berlini Brandenburgi kaput vélik felfedezni, mások szerint az a bécsi Schönbrunn parkját megkoronázó építmény másolata lehet. 

A Hősök tere ékének kópiája ugyancsak megdöbbenti a kevés magyar arra járót a rajta álló szobrok, illetve az alájuk készített domborművek precíz kidolgozásával. Annál sajnálatosabb, hogy ezek is – mint a park egyéb nevezetességei – romlásnak indultak.

Ez akkor is szomorú, ha tudjuk: a szervezők nem kértek annak idején engedélyt nagyra törő tervük megvalósításához, legalábbis a magyar illetékesektől nem.

A Millenniumi Emlékmű ugyanis kiemelt állami műemléki védettséget élvez, a nemzeti identitás jelképe, ezért valamilyen hozzájárulást kellett volna kérniük a magyar államtól.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.