magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2021. augusztus 2., 15:39

Légy önkéntes az 55. Országos Népművészeti Fesztiválon!

2021. augusztus 20-a és 22-e között, immár 55. alkalommal kerül megrendezésre a Felvidék népművészetének ünnepe, a zselízi Országos Népművészeti Fesztivál, amely ezúttal is a helyi városi parkban kialakított helyszíneken várja majd az érdeklődőket.

Országos Népművészeti Fesztivál
Fotó: Országos Népművészeti Fesztivál - Zselíz
A 2019-es év mérföldkövet jelentett a fesztivál életében, hiszen felkerült a CIOFF (International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folkart) világfesztiválok listájára. Az 1970-ben alakult, 93 nemzeti tagországot számláló világszervezet több mint 264 világfesztiváljával egyedülálló szerepet tölt be a tagországok hagyományos kultúrájának megismertetésében és népszerűsítésében, elősegítve ezzel az UNESCO kulturális sokszínűségre és szellemi örökségre vonatkozó nemzetközi egyezményekben foglalt célkitűzéseinek megvalósítását”

– olvasható a a több intézmény és szervezet közös összefogásával megvalósuló rendezvény honlapján.

A szervezők úgy gondolják, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján megtalálták a hagyományőrzésen jócskán túlmutató, a mai valóságra is vonatkoztatható, differenciált, sokrétű tartalmat, meg tudják jeleníteni korszerű ábrázolási módjait és tulajdonukban van az ahhoz tartozó eszköztár. Biztosak benne, hogy a fesztivál lelkesítő példaként, szakmai útmutatásul szolgál az országban meglévő amatőr csoportok számára. Az elmúlt esztendőkben – a falusi színjátszás támogatásával, a helyi aktivitás és a közéleti érdeklődés fejlesztésével, drámafoglalkozásokkal, a hazai művészvilág legjobbjait és új felfedezetteket is felvonultatva – tovább erősítették a fesztivál összművészetiségét:

A fesztivál a gyerekek számára is tartalmas szórakozást nyújt. Vásári komédia várja a legkisebbeket. A népi kézműves játszóházakban játékos formában próbálhatják ki a népi kézműves hagyomány egyszerű elemeit. A népi kreatív játszótéren kézzel hajtott hinta, gólyaláb, kötélhúzás és ügyességi játékok állnak a látogatók rendelkezésére a Triola Gyerekház szervezésében.”
Az értékek ápolása mellett világviszonylatban is fontos magyar népi kultúra szinte minden elemét megjelenítik kínálatukban; különböző régiókból érkezett népi kézművesek, népi iparművészek ismertetik meg a látogatókat a sok helyen már elfeledett régi mesterségek fortélyaival, ahol önmaguk is belekóstolhatnak egy-egy mesterség alapfogásaiba, valamint a vásárban a népi iparművészetnek garantált minőségű és tradicionális esztétikai értéket képviselő termékeihez juthatnak a Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség szervezésében.

Ahhoz, hogy az Országos Népművészeti Fesztivál az idén is gördülékenyen valósuljon meg, önkéntesekre van szükség.

A szervezők olyan 15 évnél idősebb, jó állóképességű, lelkes lányokat és fiúkat várnak az egész ország területéről, akik nem ijednek meg a munkától, s szívesen vesznek részt a fesztivál lebonyolításában.

Az önkéntesek a fesztivál valamennyi programjára ingyenes belépést biztosító kártyát, egyenpólót, szállást, illetve szolgálatuk közben ellátást (napszaknak megfelelő étkezést) kapnak”

– áll a felhívásban.

Jelentkezés és további információk a fesztivál honlapján, ide kattintva.

A szervezők hamarosan a fellépők listáját is nyilvánosságra hozzák. Ami már biztos, hogy augusztus 20-án 21 órai kezdettel – Szatmár & Bonchida háromszor című műsorával – színpadra lép a Magyar Nemzeti Táncegyüttes is.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.