2019. december 23., 14:10

Küldetésük a hagyományőrzés

Megalakulásának tizedik évfordulóját ünnepelte a Csenkey Baranta. A hagyományőrző csapat és barátaik december 20-án este a vajasvatai kultúrházban találkoztak.

A Csenkey Baranta 10 éves jubileumi ünnepsége
Galéria
+8 kép a galériában
Fotó: Fotó: Szabados Kati

Molnár Attila, a Csenkey Baranta csapat vezetője köszöntötte a tagokat és a vendégeket, köztük a komáromi Tolma Baranta és az alsószeli Zele Baranta megjelent képviselőit.

A csapatvezető beszédében kiemelte, a tíz év alatt több mint 230 rendezvényen vettek részt a csallóközi barantások.

Ez nem kevés, mondta, hiszen mindegyikük a szabadidejében foglalkozik az ősi magyar harcművészet megtanulásával és bemutatásával. A rendezvények közül sok a saját szervezésükben valósult meg, ezek közül nagyon jelentősnek tartják a Pozsonyi csata 1111. évfordulójára szervezett dévényi megemlékezést, de hasonlóan fontosak a csenkei rendezvények is, amelyekre egyre több falubeli látogat el.

Elértük, hogy az ezer lakosú Csenkén annyi ember van egy március 15-i megemlékezésen, mint a húszezres Szerdahelyen.

Molnár Attila a továbbiakban röviden összefoglalta a tíz év munkáját. Elmondta, hogy a Csenkey Barantában a tíz év alatt nagyon sokan megfordultak, és mindig vannak, akik komolyan veszik ezt a munkát és ezt a küldetést. Ennek a hozzáállásnak köszönhetően tudott megmaradni és talán még jobban tovább működni a csapat a Felföldi Baranta Szövetség szétszakadása után is.

„Örülök, hogy egyre többen vagyunk és a folyamatosan fejlődünk. A tíz év alatt nagyon sok nagy rendezvényen vettünk részt, mint például a Kurultaj, az Ősök Napja vagy az Alsószeli Jurtanapok, de magunk is szerveztünk nagy rendezvényeket. Ilyenek voltak a Pozsonyi csata tiszteletére szervezett emlékünnepélyek, vagy a Kárpát-medencei Balassi kupa” – sorolta Molnár Attila és hozzátette, hogy a helyi rendezvényeiket és az iskolával való együttműködésüket is nagyon fontosnak tartja, ahogyan a sok falujelző rovástábla kihelyezését is szerte a Csallóközben.

Bemutatók sokasága, rendhagyó történelemórák, táborok, történelmi megemlékezések, naptárak és könyvek kiadása: a Csenkey Baranta hagyományőrző tevékenysége ennél jóval többet takar, mint a baranta, amely valójában a hagyományos magyar harcművészet.

Mindemellett tovább kell fejlődnünk a harcművészet terén is, ezért a jövőben még nagyobb hangsúlyt fektetünk majd az edzésekre és az új csapattagok felzárkóztatására.

Az új és a régi csapattagok moldvai körtáncokat mutattak be, majd a vacsora után táncház következett, ahol a Hárompatak zenekar muzsikált. Az ünnepséget a csenkei barantások kiállítással kötötték össze, amelyen többek között a régi fegyvereket és az eredményeiket tanúsító okleveleket, kupákat, érmeket is megmutatták.

A Csenkey Baranta 10 éves jubileumi ünnepsége
Galéria
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.