2019. december 18., 15:41

Időutazás a régi Felvidéken

Számos felvidéki helyszín szerepel a trianoni emlékévre megjelent Nagy Magyarország Anno falinaptárban.

A történelmi Magyarország tájaira kalauzol a 2020-as Nagy Magyarország Anno, amelyben felnagyított régi képeslapokkal, valamint magyar és angol nyelvű ismeretterjesztő írásokkal is találkozhatunk.

Mivel az elkövetkező év a trianoni diktátum és a második bécsi döntés kerek évfordulóiról is szól, ezért egy különösen szívhez szóló és jövőbe mutató naptár lett ez a mostani.

A címlapon egy nagyszalontai felvétel látható arról a napról, amikor díszkapuval várták a bevonuló magyar honvédeket Arany János városában. A továbbiakban tehetünk egy nagy sétát a régi Rimaszombat, Pozsony, Munkács és az épphogy csak a trianoni határon belül maradt Balassagyarmat utcáin. A míves naptár elröpít bennünket a Magas-Tátra csúcsai közé is, amikor a Téry menedékház előtt még magyar lobogó lengett.

A Nagy Magyarország Anno segítségével időutazást tehetünk lélekben az ódon Kolozsvárra, Csíksomlyóra, Torockószentgyörgy várához és Marosvásárhelyre, valamint az Ausztriához került Boldogasszonyra is. Budapest, a magyar székesfőváros sem hiányozhat a sorból, ahogy mesterien kiépített tengeri kikötőnk, Fiume sem.

A falinaptár sajátos nemzetstratégiai töltettel is bír, hiszen a mai divatnevekkel szembemenve ki van bővítve benne a névjegyzék anyakönyvezhető, szép régi magyar keresztnevekkel. A kiadvány szerkesztője, Balázs D. Attila reméli, hogy ez is hatással lesz a mára jócskán deformált névadási szokásokra.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.