2023. augusztus 5., 20:00

Franciaországi turnén a zselízi Kincső

A zselízi Kincső Néptáncegyüttes 2023 júliusában Franciaország negyedik legnépesebb városában, Toulouse-ban vendégeskedett, ahol hazai, portugál és guineai tánccsoportok társaságában lépett fel.

Kincső
Fotó: Révész Csilla

A zselíziek a kétezres évek legelején ismerkedtek meg az Olasz Folklórszövetség egyik régiós képviselőjével, Luciano Sardával. 

Neki köszönhetően éveken keresztül visszajáró vendégek voltunk a különböző olasz fesztiválokon. A most minket vendégül látó francia csoport vezetői rajta keresztül találtak meg bennünket; a toulouse-i felkérést a Francia Folklórszövetségtől kaptuk. Az összművészeti fesztivál a toulouse-i folklóregyüttes fennállásának 60. évfordulója apropóján valósult meg

– részletezte az előzményeket a Kincső Néptáncegyüttes alapítója, Juhász Eszter.

Mivel a Kincső állandó zenekari kísérete, az 1995 őszén megalakult Tiszta Forrás Alap által fenntartott Gereben Népzenei Együttes ezúttal nem tudott a tánccsoporttal tartani, a franciaországi turnéra a 24 kincsőst a Sarjú Banda kísérte el. Tagjait a közönség a 2016-os Fölszállott a páva tehetségkutató műsorban ismerhette meg. A fiatalok 2015-ben egyénileg versenyeztek, ám a műsor után olyan jó barátok lettek, hogy családjaik támogatásával megalapították közös zenekarukat.

A Kincső műsorát a tánccsoport vezetője, egyben a Tiszta Forrás Alap elnöke, ifj. Juhász Sándor állította össze, az egyes műsorszámokat azonban koreográfusként Juhász Bence Zsombor alkotta meg.

"30-45 perces műsorblokkokkal kellett készülnünk; vittünk erdélyi, de hazai anyagot is, Alsó-Garam mentit és zoboraljait. Domján Máté volt a koreográfusa ennek a műsorszámnak, amit Zsombor alakított hozzá a fesztivál igényeihez. Az eredeti koreográfia a tavalyi Kincső-táborban készült; az 56. Országos Népművészeti Fesztiválon a farnadi, az ipolyszalkai és a szőgyéni tánccsoportokkal közösen mutattuk be – tette hozzá Juhász Eszter.

Kincső
Fotó:  Révész Csilla

A Kincső tagjai kiváló produkciót nyújtottak Toulouse főterén, ahol még a nézőket is megtáncoltatták. A fellépés után a helyi városházán Jean-Luc Moudenc polgármester fogadta őket.

Nagyon szépen köszönjük ezt a fergeteges hangulatú műsort! Ilyenkor még jobb magyarnak lenni Toulouse-ban!”

– fogalmazta meg egy Franciaországban élő rajongó.

A táncosok ellátogattak a Franciaország és a Földközi-tenger közé beékelődő városállamba, Monacóba, ahol kilenc órát töltve jutott idő a helyi látványosságok megtekintésére. Sok más mellett a kikötőt és a hercegség legismertebb lakó- és üdülőövezetét, a szerencsejátékok európai központját, Monte-Carlót is látták.

Hazafelé tartva egy éjszakát Cannes-ban töltöttek. A városnézés mellett itt történt meg a vágyott tengeri fürdőzés is.

A csapat először vett részt ilyen nagyszabású turnén. Fegyelmezetten, tudásuk legjavát adva mutatták be hagyományos kultúránk egy szeletét, méltón képviselve városukat, Zselízt, illetve a felvidéki magyar közösséget.

Megjelent a Magyar7 2023/30.számában.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.