2020. április 12., 09:20

Elismerésben részesült a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége nem csupán példamutató pedagógusokat, hanem intézmények vezetőit is kitüntetett odaadó munkájukért, és a magyar kultúra népszerűsítése céljából. A szlovákiai magyar nyelvű oktatást támogató tevékenységért díjat a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet kapta, amelynek igazgatója Huszár László. Őt kérdeztük az intézmény munkájáról.

Fotó: csemadok.sk

Mióta és milyen mértékben tölt be kulturális szerepet a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet a Felvidéken?

A kor adta szükség hívta elő az intézet megalakulásának ötletét, hiszen a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmánya már a Mečiar-korszakban (1994-1996) kezdett el szakmai tevékenységgel foglalkozni, amikor a Csemadok nem jutott állami támogatáshoz. Ág Tibornak köszönhetően 1993-ban kezdett el működni a dunaszerdahelyi területi választmány szervezeti egységeként a Népzenei Munkaközösség, a népzenei mozgalom módszertani segítésére. Akkor került Dunaszerdahelyre az Ág Tibor által összeállított népzenei gyűjtések törzsanyaga is. Dusza Istvánnak köszönhetően (a Mečiar-korszak után), 1999-ben kezdődött el az első bábkészítő tanfolyam. Öt év múltán (2003-ban) került bele a művelődési intézet létrehozása a Csemadok Országos Közgyűlésén eszközölt alapszabály módosításba. 2004. május 16-án a Csemadok Országos Tanácsa Ipolysági ülésén belső szervezeti egységeként hozta létre a Csemadok Művelődési Intézetét. 2012-ben, egy adótörvény módosítás következtében a Csemadok Országos Elnöksége, mint alapító bejegyeztette a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézetet, mint a Csemadok Művelődési Intézetének jogutódját.

Ahogy változott az idő és ahogy alakult a Kárpát-medencében a magyar közművelődés helyzete, úgy alakult a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet is. 2008-ban létrejött a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal, amely összegyűjtötte a határon túli magyar intézményeket (köztük az SzMMI-t is). Célja szakmailag támogatni az egyes régiókban zajló közművelődési munkát, képviselni a magyar közösségi művelődés egyetemes szempontjait, és lehetőséget teremteni különféle képzőhelyeknek, információfogadó és- terjesztő, valamint pályázati bázisoknak.

Legutóbbi projektünk közé tartozik a ,,Madari projekt”, amelynek lényege, hogy a község emlékhelyeit és értékeit összegyűjtjük a helyi iskola pedagógusainak segítségével. A kész anyagot kulturális turisztikai publikációként hozzuk majd nyilvánosságra, amelynek munkálatai már a tördelés fázisába léptek. A helyi értékek bemutatásának ötletét többféle pályázat során (és akár több településen is) szeretnénk kivitelezni, s ebben nagy felelősséget vállalnak a pedagógusok.

huszar.jpg
Fotó:  ma7.sk

Az intézet igazgatójaként miért tartja fontosnak (főleg ebben a nem mindennapi helyzetben), hogy a szülők magyar tannyelvű iskolába adják be gyermekeiket?

Az én családom a kitelepítettek családjához tartozott. A kettősség érzése már gyermekkorom óta bennem munkálkodott. Az ember nem értette, de érezte a súlyt, amely összegyűlt ebben a képzavarban. A mi családunkban ezért is volt kérdés (az ’50-es és ’60-as években), hogy hova menjen a gyerek iskolába.

Mégis a magyarságtudat érzete munkálkodott bennünk, ezért is vallom azt, hogy a nemzeti többség nyelvén elég annyit tudni, amennyi szükséges. Hiszen az embernek tisztában kell lennie a saját útjával, hogy a jelenben tudjon élni és a jövőt tudja építeni. A Csemadok tagságában olyan személyek voltak rám hatással, mint Ág Tibor, Gyurcsó István és a többiek, akik megszabták a helyes irányt.

Hogyan érintette Önt (mint igazgatót) az SzMPSz kitüntetése?

A hosszú évek alatt eljutottam oda, hogy kiteljesedtem a közművelődés és a nevelés terén, számos tapasztalattal lettem gazdagabb és nagyon örülök, hogy sikerült eljutnom a praktikumig.

szmmi-dij.jpg
Fotó:  csemadok.sk

Nagyon jól esett az elismerés, hiszen ez a bizonyítéka annak, hogy értéket nemcsak pénzzel lehet teremteni. Természetesen ehhez meg kell érni egy bizonyos kort, és az sem hátrány, ha az embernek szakmai múltja is van, amelyre építeni tud.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.