2022. június 11., 18:37

Egyszerre harminc helyszínen zajlik a Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál

Több száz táncos látványos felvonulásával megkezdődött az első Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál Budapesten, a Szentháromság téren.

Csoóri Sándor fesztivál
Fotó: MTI
Csoóri Sándor nagyon boldog lenne, ha ezt most láthatná"

 - hangsúlyozta Csák János kulturális és innovációs miniszter a Kárpát-medence több mint harminc helyszínén egy időben zajló fesztivál nyitórendezényén a Szentháromság téren.

Hozzátette: "Csoóri Sándor tudta, hogy kötődések nélkül nem élhet az ember, valahová tartoznunk kell és nekünk ez a hely a magyar hazánk és a magyar kultúra". Aki nem becsüli a múltját, semmibe veszi a jövőjét, az örökség felelősséggel és kötelezettséggel is jár - hangsúlyozta.    Csák

János úgy fogalmazott, hogy a fesztivál résztvevői

 a magyar szellem és lélek jövőképességéről tesznek tanúbizonyságot",

egyben biztosította a közreműködőket, hogy a magyar kormány tisztában van ezzel a szellemi és lelki örökséggel és mindent megtesz azért, hogy ezt ápolja és megőrizze hosszú nemzedékeken át.

Balogh Júlia, Csoóri Sándor özvegye ünnepi köszöntőjében felidézte, hogy a Csoóri Sándor Alapot 2017-ben hívta életre a magyar kormány azzal a szándékkal, hogy minél többen ráébredhessenek arra, hogy a mai modern világunkban is ott van a helye a kultúrák legősibb ágának, a népművészetnek.

Mint fogalmazott, ötven évvel ezelőtt a legkiválóbb gondolkodók is ott bábáskodtak a táncház mozgalom születésénél, és mára a Kárpát-medencében csaknem két millióan hódolnak ennek a magyar csodának.

Csoóri Sándor hitte, hogy nemcsak az a fontos, hogy őrizzük hagyományainkat, hanem hogy meg is éljük azokat"

 - hangsúlyozta.

Az esemény szombaton, a fesztivál harminc helyszínén egy időben, több mint húszezer néptáncos részvételével zajlik.

A nap folyamán látványos zenés-táncos felvonulással, kézműves-bemutatókkal, közös énekkel, tánctanítással, gálaműsorral és táncházzal várják a közönséget.

Az idén első alkalommal megrendezésre kerülő Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál célja, hogy a népművészeti mozgalom közösségei ismertté tegyék a Csoóri Sándor Program eredményeit.

A szervezők tájékoztatása szerint a Csoóri Sándor Program segítségével 2017-től eddig soha nem látott támogatásban részesültek a népművészeti közösségek Kárpát-medence szerte. Az eddig nyújtott mintegy 20 milliárd forintos támogatás eredményeként az egész Kárpát-medencében látványosan fellendült a hagyományőrző-népművészeti élet.

A nagyszabású fesztiválsorozat az országos népművészeti szövetségekkel, a határon túli magyar népművészeti szervezetekkel, valamit a harminchárom helyszín rendezőegyesületeivel együttműködve a Martin György Néptáncszövetség szervezésében valósul meg.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.