2021. május 16., 20:05

Egyéni barangolás a betléri kastélyban - KÉPEKKEL

A Múzeumok Éjszakája alkalmából egyéni, vezető nélküli esti kastélylátogatást tartottak a betléri kastélyban. Az érdeklődők így saját tempójukban tekinthették meg az Andrássyak egykori fészkét.

2021-05-15_Betlér_Andrássy-kastély_Múzeumok éjszakája 2021
Médialapozó
Fotó: Fábián Gergely

Máté Tímea, a Betléri Múzeum igazgatója elmondta, örömmel fogadták, hogy visszatért az élet a kastélyba, még ha korlátozott formában is, de látogatókkal találkozhatnak nemcsak a múzeumban, hanem az azt övező parkban vagy a büfében.

Az érvényes járványügyi intézkedések értelmében a klasszikus tárlatvezetéseken egy csoport maximum 5 fővel indulhat, ezért úgy döntöttek, a múzeumok éjszakája alkalmából lehetővé teszik az egyéni, vezető nélküli kastélylátogatást. A tárlattal kapcsolatos információkat a belépőjegyhez kapott brosúrán találhatták meg a látogatók, s ha esetleg kérdésük akadt, azokra az egyes termekben a múzeum munkatársai szívesen válaszoltak.
2021-05-15_Betlér_Andrássy-kastély_Múzeumok éjszakája 2021
Fotó:  Fábián Gergely

„Nem tudtuk úgy megrendezni a múzeumok éjszakáját, ahogy elterveztük. Nagy az érdeklődés, s azzal, hogy egyénileg lehet látogatni a kastélyt, többen mehetnek be. Az egy időben a kastélyban tartózkodó személyek száma korlátozott (1 fő/15 m²), de így egyszerre 85 látogató lehet bent. Ugyanilyen rezsimben fogjuk folytatni a következő hónapban is, illetve egészen addig, amíg nem engedik meg, hogy minimum 25 fő legyen egy csoportban” – magyarázta az igazgatónő hozzátéve, ennek is megvannak az előnyei, mindenki a saját tempójában nézheti meg a tárlatot.

A járvány miatti kényszerű bezárás idején a múzeum munkatársai némileg átrendezték a kastély egyes termeit.

Korabeli fényképek és levéltári kutatások alapján átrendezték a gróf és a grófnő lakosztályát, a látogatók olyan állapotban tekinthetik meg ezeket, mint amikor még az Andrássyak lakták a kastélyt. További újdonság, hogy megnyitották a gróf hálószobája melletti fürdőszobát, amely azóta zárva volt, mióta az Andrássyak 1944-ben elhagyták a kastélyt.

2021-05-15_Betlér_Andrássy-kastély_Múzeumok éjszakája 2021
Fotó:  Fábián Gergely

Az eredeti terv szerint a múzeumok éjszakáján különleges tárlatvezetéseket tartottak volna olyan útvonalon, amelyen normál körülmények mellett nem járnak a látogatók, illetve különleges tárgyak is előkerültek volna a raktárból.

Ezek közül a látogatók most csak azt a párnát láthatták, amely Andrássy Manó feje alatt volt halálakor. A gróf személyével, életével összefüggő többi tárgyat – fényképeket, festményeket, textíliákat, könyveket és más dolgokat – június első hétvégéjétől tekinthetik majd meg az érdeklődők a kastélyban.

2021-05-15_Betlér_Andrássy-kastély_Múzeumok éjszakája 2021
+19 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!