magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2022. január 18., 12:31

A XII. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny felhívása

A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia meghirdeti a kiemelkedő néprajzkutatóról és folklórgyűjtőről elnevezett országos népmesemondó versenyét, melynek célja a magyar népmesekincs és a hagyományos mesemondás megismerése, elsajátítása és népszerűsítése.

X. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny
Jelenet a X. Ipolyi Arnold Népmesemondó Versenyről.
Fotó: Fábián Gergő

Nevezési határidő: 2022. március 31.

Területi elődöntők időpontja: 2022. április – május

Országos döntő helyszíne és időpontja: Gombaszög, Rozsnyó, 2022. június 6-7.

A jelentkezők a következő korosztály szerinti kategóriákban versenyezhetnek:

1. kategória alapiskolák tanulói (1–3. évf.)
2. kategória alapiskolák tanulói (4–6. évf.)
3. kategória alapiskolák tanulói (7–9. évf.)
4. kategória középiskolák tanulói
5. kategória felnőttek

A nevezés feltételei:

A versenyben a fenti kategóriák szerinti korosztályú, Szlovákiában élő fiatalok és felnőttek vehetnek részt. A versenybe a magyar prózai népköltészeti műfajok közül választott népme-sével lehet benevezni.

Iskolai fordulók, elődöntők, döntő:

A verseny döntőjét iskolai fordulók és területi elődöntők előzik meg. A kisiskolák maximum 5, a teljes szervezettségű iskolák maximum 10 versenyzőt indíthatnak. Amennyiben egy adott intézményen belül a megadottól nagyobb létszámú érdeklődés mutatkozik, kérjük az iskolai fordulókat 2022. március 31-ig lebonyolítani és az iskolai fordulón résztvevők számát feltün-tetni az elektronikus jelentkezési lapon.

A területi elődöntők tervezett helyszínei:

Nyugat-Szlovákia: Bős, Zsigárd, Gúta, Ipolyszakállos
Közép-Szlovákia: Ragyolc, Bátka, Várhosszúrét
Kelet-Szlovákia: Kisgéres

Az egyes elődöntők helyszínei a jelentkezések arányában módosulhatnak. Az elődöntők pontos helyszínéről és időpontjáról minden jelentkezőt értesítünk.

Szakmai ajánlások:

Ajánlott a versenyző lakhelyéhez, szűkebb régiójához (néprajzi csoport, tájegység), tájnyelvi dialektusterületéhez kötődő meseválasztás.

Az írott forrásokon kívül az adott közösségeken belül élő hagyományőrző mesemondóktól való mesetanulás külön értékelendő.

Mivel a mesemondás az élőszó művészete, ajánlott a szabad, rögtönzött előadásmódon ala-puló hagyományos mesemondói stílus követése, a mesei nyelvezet sajátosságainak megjelení-tése, a meglévő tájnyelv használata.

Javasolt a gyakran megjelenő mesék (A feledékeny legény, A bolond falu, A pletykás asszonyok, A selyp lányok, stb.) mellőzése, vagy azok egyedi, a szokványostól eltérő változatainak választása.

A népviselet használata abban az esetben ajánlott, amennyiben az a mesemondó lakóhelyéhez kötődik, és más alkalmakkor is használja.

A hagyományos mesemondás megismerésének és elsajátításának céljából figyelmükbe ajánl-juk a Hagyományok Háza szakmai kiadványait és az Élő Népköltészet DVD-kiadványsorozat ed-dig megjelt darabjait (Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, 2016–2019). Kiemelten ajánljuk az utóbbi néhány évben megjelent DVD kiadványok használatát, melyek a mese nyelvi meg-formálásának megismerésén kívül lehetővé teszik a mesemondás látványélményének, elő-adásmódjának megfigyelését is. Segítségükkel hasznos tapasztalatot szerezhetünk a szöveg-formálás, a nem nyelvi kifejező eszközök (hangsúly, hanglejtés, beszédtempó, hangerő) és a mesemondás kommunikációs technikáinak (gesztus, mimika, testmozgás) elsajátítása terén.

A versenykiírásról további részleteket a Csemadok honlapján, IDE KATTINTVA találhatnak az érdeklődők.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.