A kisded jászolánál - A Hagyományok Háza nem hagyományos betleheme

2020. december 12., 09:37
ma7

Nagy gonddal készítette el saját betlehemét a Hagyományok Háza. A műhelymunkáról a közmédia is részletesen beszámol vasárnap a Folkudvar című műsorban. A kezdeményezés részleteit Legeza Márta, az Intézmény közművelődési munkatársa foglalja össze.

A Hagyományok Háza idén saját betlehemet készített. A műhelymunka koordinátoraként a kézműves szakoktatókat és tanítványaikat vontuk be a munkába. Így, az elkészült betlehem kilenc ügyes alkotó kezét dicséri. Nagyon nagy élményt adott számomra a csapatban dolgozni, hiszen mindenki lelkesen, sajátjának érezte az ügyet. Természetesen én sem tétlenkedtem, számomra is jelentős feladatot jelentett összefogni a csapatot; összehangolni a különféle anyagokat, színeket, formákat, textúrákat.

A betlehemezés a karácsonyi ünnepkör egyik legelterjedtebb és legismertebb színjátékszerű szokása a Kárpát-medencében. Többszereplős, dramatikus játék, amelynek legfőbb kelléke a templom-, vagy barlang alakú betlehem, amit többnyire házilag, néhol asztalossal késztettek. A betlehem mérete változó volt, nemegyszer a méteres magasságot is elérte, sőt meghaladta.

Betlehem Hagyományok háza
Számos példa állt előttünk, de mi egy különleges, egyedi betlehemet kívántunk varázsolni. Alkotásunk is eléri az egyméteres magasságot, egy asztalos készítette el a zárható-kitáruló szárnyat. Középen található a Szent Család az állatokkal, a háromkirályok, a három pásztor. Nem ragaszkodtunk a hagyományos formához, olyan együttest képzeltünk el, amiben sokan lelik örömüket. Közös, élettel teli, kedves alkotásra, együtt gondolkodásra törekedtünk, az ötleteket megvitattuk közösen. Olyan fontos szempontokat vettünk figyelembe, mint a hordozhatóság, a hosszú élettartam, s a jó tárolhatóság. Így az elkészült alkotást a Magyar Állami Népi Együttes – akár egy betlehemes játék kellékeként is – használhatja útjai során.
Betlehem Hagyományok háza
Sajnos, a járvány miatt online tudjuk bemutatni művünket, a videóban megszólalnak az alkotók, s műhelytitkokat osztanak meg a nézőkkel. Bízunk benne, hogy jövőre a látogatók személyesen is megtekinthetik a betlehemet az Intézmény átriumában.”

 

Adás: Folkudvar, vasárnap 7.30 (M5)

Az online változat karácsony előtt tekinthető meg a Hagyományok Háza honlapján.