2022. június 17., 18:44

A dudálás hagyománya a Hajnaliban

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora június utolsó teljes hetét a magyar dudálás vonószenében fennmaradt hagyományának szenteli.

dudás

A Kossuth Rádió „Hajnali”- Népzenei összeállítás korán kelőknek jövő heti adássorozatának középpontjában a duda, és annak a vonós hangszerekre gyakorolt hatása áll.

A duda hosszú évszázadokon keresztül meghatározó hangszernek számított a Kárpát-medence és egész Európa zenekultúrájában. A kutya-, kecske-, vagy birkabőrből készült zeneszerszám hazai népszerűségét jól példázza, hogy táncmuzsikánk legkorábbi, XVI. századból származó írott emlékében már egyértelműen felismerhetőek a magyar dudajáték sajátosságai.

Az arisztokrácia zenei igényének változásával a dudamuzsika lassanként eltűnt az előkelő udvarházakból, művelői pásztorok, elsősorban juhászok és kanászok lettek. A magyar nyelvterület szegényebb vidékein, ahol a gazdák nem tehették meg, hogy vonósbandát fogadjanak, egészen a múlt századig megmaradtak a dudaszóval kísért lakodalmak, farsangi mulatságok.

A duda a magyarlakta vidékek közül a Dunántúlon, a Palócföldön és Szeged környékén maradt fent a XX. század elejéig. Használata a nógrádi falvakban tartott legtovább, ahol a pásztorcsaládok az 1920-as, 30-as években még megőrizték a hangszer elkészítésének és megszólaltatásának évszázados hagyományát. A magyar nyelvterület egyes részein a falusi vonósbandák dallamaiban még ma is fellelhetőek olyan darabok, amelyeket maguk a zenészek is dudanótának tartanak.

Különlegességük, hogy a duda hangzásának tudatos utánzása, a dudaszerű megszólalás jellemzi azokat. A témában jártas néprajzkutató, Agócs Gergely szerint, ezek a dudautánzó nóták, mint például a kürti zenekar által játszott „Kutyadudának a nótája”, régen a prímás tehetségének bemutatására is szolgáltak.

A zenei összeállításban a szerkesztő dudanótákból és kanásztáncok kísérőzenéiből, a falusi vonósbandák által játszott dudautánzó dallamokból válogat.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.