2023. február 24., 14:00

Visszajöttek a turisták, megduplázták a szlovákiai szállodák a bevételeiket – de nem mindenütt

A koronavírus-járvány által egyik leginkább érintett ágazat kétségkívül a vendéglátóipari szektor és a szálláshelyek voltak.  Több létesítmény bele is bukott a bevételhiányba, amit a szigorú megszorító intézkedések és a vendégek elmaradása okoztak. De sikerült-e új lélegzethez jutniuk azoknak, amelyek minden nehézség ellenére a víz fölött maradtak?

szálloda
Fotó: pixabay.com

A Statisztikai Hivatal adatai alapján a szlovákiai szálláshelyek 2022-ben áfa nélkül összesen mintegy 434 millió eurós bevételre tettek szert, a 2021-es járványévvel összehasonlítva a bevételek így csaknem a kétszeresére nőttek. A szállodák és a vendégházak Szlovákiában tavaly több mint 4,8 millió turistának biztosítottak szállást.

A magas éves növekedést azonban befolyásolta a nagyon alacsony összehasonlítási alap,

mivel a folytatódó járvány és a korlátozó intézkedések 2021-ben negatívan érintették a turizmust, és a szálláshelyek minden mutatóban rekordcsökkenést mutattak. A 2022-es bevételek nagyságának átfogó összehasonlítása a korábbi időszakokkal a Statisztikai Hivatal szerint ezért csak korlátozottan lehetséges.

A turisták által frekventált megyék szálláshelyei fellélegezhettek

A megyék közül a turizmus szempontjából legjelentősebbekben a legnagyobbak a bevételek – Zsolna megyében (96 millió euró), Eperjes megyében (91 millió euró) és Pozsony megyében (90 millió euró). A legnagyobb - több mint 2,5-szeres - bevételnövekedést Pozsony megye szálláshelyei mutatták ki.

A külföldi látogatóktól származó árbevétel 2022-ben a szálláshelyek összes árbevételének közel 36 százalékát tette ki, míg 2019-ben, azaz a koronavírus-járvány kitörése előtt ez az arány meghaladta a 44 százalékot. Összességében tavaly a külföldi látogatók 155 millió eurós, a belföldiek pedig 279 millió eurós árbevételt hoztak az ágazatnak. A legtöbb külföldi bevételt Pozsony megyében (58 millió euró), Zsolna megyében (27 millió euró) és Eperjes megyében (24 millió euró) regisztrálták.

2022 negyedik negyedévében Szlovákiában összesen 4203 szálláshely nyújtott ellátást, ami 312 szálláshellyel kevesebb a harmadik negyedévhez képest. 66 ezer szoba és 179 ezer ágy (beleértve a kempingeket is) állt a látogatók rendelkezésére. Összességében elmondható, hogy 2022-ben Szlovákiában összesen 4829 szálláshely nyújtott szállást (ami 162 szálláshellyel több, mint 2021-ben volt). A látogatók rendelkezésére 2022-ben összesen 77 ezer szoba és 222 ezer ágy (beleértve a kempingeket is) állt.

A Statisztikai Hivatal adatai szerint az állandó fekvőhelyek nettó kihasználtsága tavaly elérte a 27,1%-os, a szobák kihasználtsága pedig a 31,7%-os szintet.

Az egy nap alatt rendelkezésre álló szobák átlagos száma 56 ezer, az egy nap alatt elérhető állandó fekvőhelyek száma pedig átlagosan 128 ezer volt.

Mi a helyzet a déli régiókban?

Az adatok szerint tehát – elsősorban a turisták által leginkább látogatott régiókban – a tavalyi év végére fellélegezhettek a szálláshelyek. Megpróbáltunk utánajárni, hogy mi a helyzet a kevésbé frekventált déli régió panzióiban.

„Számunkra a 2022-es év vége, meg ami a 2023-asból eddig eltelt, nem hozott nagyobb csodát” – nyilatkozta portálunknak Szabó Norbert, a szentpéteri St. Petrus Vini panzió társtulajdonosa. A panzió bevételeinek egy részét a különböző rendezvények és az ezek során nyújtott szállások adják.

Megfigyeltük, hogy a járvány előtt volt mondjuk, 50 lakodalom nálunk, amelyeket már egy évre előre le kellett foglalni, mostanra viszont ennek csak alig több mint a fele van lefoglalva, és kisebbek az akciók is, nem 100 fősek, hanem 80, ahol 80 volt, ott meg csak 60 fősek

– mondta hozzátéve, van visszaesés e téren náluk.

St. Petrus Vini
A szentpéteri St. Petrus Vini panzió és étterem
Fotó:  Facebook

Ennek az okát a tulajdonos abban látja, hogy az áremelkedések óta az emberek spórolósabbak lettek. „Mivel az energiaárak a háromszorosára emelkedtek, a mi áraink is valamivel magasabbak lettek, ez is befolyásolja az embereket” – mondta hozzátéve, nem látja sajnos az idei turizmus helyzetét sem rózsásnak.

Ha nem jön segítség, az akár további vendéglátóipari helyek bezárást is jelentheti. Nemrég kaptam a hírt például, hogy bezárt az érsekújvári Berek is, ahol hozzánk hasonlóan sok lakodalmat tartottak a környékről”

– mondta hozzáfűzve, ők is arra kényszerülnek, hogy a további vállalkozásaik bevételeiből dotálják a panziót, mert az nem tudja magát fenntartani.

Tény, hogy a december, január, február számunkra mindig is a legszűkösebb hónapok voltak, mondta hozzáfűzve, reménykednek a nyárban. „A 2021-es szezon azért volt jó, mert az emberek nagy része a pandémia után megijedt, nem akart repülni, mert nem akart kockáztatni, rengeteg vendégünk volt nekünk is a keleti régiókból, Kassáról, Eperjesről, a borászat és a termálvíz miatt. Ez azonban mára elmúlt” – mondta hozzátéve, a járvány idején nyújtott állami támogatások nem sokat segítettek nekik, közben háromszorosára ugrottak az energiaárak, a bevételeik meg nem növekedtek.

Vén Diófa
A vezekényi Vén Diófa étterem és panzió
Fotó:  Facebook

A vezekényi Vén Diófa panzió és étterem tulajdonosa, Márton Igor azt mondja, náluk visszaállt a régi rend a látogatottság tekintetében, sőt, talán több is valamivel a vendég, mint azelőtt volt.

Az energiaárak azonban katasztrofálisak, két és félszeresére emelkedtek, ami nagy terhet jelent”

– mondta hozzáfűzve, a pandémia idején nyújtott állami segítség annyit segített nekik, hogy a három alkalmazotti helyből kettő megmaradhatott.

A nyári szezont illetően bizakodó.

Mindenki nem megy idén sem külföldre, de a mi látogatói körünket egyébként is nem annyira a turisták, hanem inkább a különböző rendezvények vendégei teszik ki”

– fűzte még hozzá.

Ezeknek a panzióknak és éttermeknek a kormány által egyebek mellett a gasztroszektornak nyújtott átmeneti áfacsökkentése sem sokat segít, mivel az 2023 januárjától márciusáig érvényes, és a legtöbbjük számára hagyományosan ebben az időszakban a legalacsonyabbak a bevételek. Többek közt ezért is kérte a Szállodák és Éttermek Szövetsége, hogy amennyiben a kormány komolyan gondolja a segítséget, hosszabbítsa meg az áfacsökkentést a nyári hónapokra is, mivel éppen ezek képezik a fő szezon időszakát. Egyébként megint csak „papíron” jön a segítség.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.