2021. január 27., 16:32

Végre engedjék már meg, hogy ne csak élelmiszert és drogériát vásárolhassunk a boltokban!

Egyre nagyobb a felháborodás a vásárlók körében, akik egy hónapja már semmi mást sem vehetnek a boltokban csak élelmiszert és drogériai termékeket. Se újévi naptárat, se tollat, se egy pár zoknit nem vásárolhatnak, holott a polcokon fent van az áru. De eladásuk tilos!

201712210927350.bolt01.jpg

Az élelmiszert kínáló boltok (üzletláncok) egyre nagyobb nyomásnak vannak kitéve, a vásárlók ugyanis egyre hangosabban követelik, hogy engedjék meg nekik, más termékeket is vehessenek az üzletekben. Legalábbis ezt hangoztatja a Modern Kereskedelem Szlovákiai Szövetsége (SAMO).

Ezen nincs mit csodálkozni, hisz az emberek megszokták, hogy a nagyrészt élelmiszert kínáló boltokban például papírárut, textil termékeket is lehet vásárolni. S mivel más boltok nincsenek most nyitva, ezeket az árukat nehezebb beszerezni.

Az országos tisztifőorvos rendelete – a koronavírus-járvány megfékezése érdekében – már több mint egy hónapja érvényben van, ami mostanra egyre több családban okoz problémákat.

Az internetes vásárlás ugyanis nem megoldás, legalábbis nem minden esetben, hiszen sokszor a kiszállítási díj többe kerül, mint maga a termék, amit a vásárló meg akar venni.

Erre jó példa, ha a gyereknek szüksége van néhány füzetre vagy új ceruzákra, esetleg valaki egy-két pár zoknit, harisnyanadrágot, esetleg egy új villanyégőt szeretne venni. Ráfizetne, ha a neten rendelné meg.

A kisgyermekes szülők is arra panaszkodnak, hogy a legkisebbek lassan kinövik ruháikat, cipőiket, újakra volna szükségük, de nem tudnak hol venni.

Vagy mit tegyen az az anyuka, akinek gyermeke szétszakadt téli cipővel tér haza a természetjárásból? A netes vásárlás itt sem mindig kifizetődő, hiszen a méretet eltalálni sokszor nehéz. A legtöbb gyerekre próba vagy szemmérték nélkül nehéz vásárolni. Emiatt az internetes boltban vásárolt terméket sokszor vissza kell küldeni, ami további pluszköltséget és -terhet jelent a szülőknek. Az idősebb korosztály tagjai pedig eleve a bolti vásárláshoz vannak szokva, kevésnek van közülük internet- hozzáférése és idegenkednek is a látatlanban való vásárlástól.

Mi lehet a megoldás? Talán az ami Csehországban, ahol egy ideje engedtek a szigoron, és lehetővé tették, hogy az élelmiszerboltokban papírárut és gyermekruhát már újra lehet vásárolni.

A kereskedelmi szövetség szerint okafogyottá vált a tisztifőorvos rendelete, hiszen a nagy, ünnepek előtti vásárlási láz véget ért, az emberek már visszafogottabban költekeznek, de szükségük van néhány alapdologra, ami időközben tönkrement, elromlott vagy pótlásra szorul. Miért nem tehetnék meg egy kalap alatt, vagyis akkor, amikor élelmiszert vásárolnak? Főleg, hogy ezzel egyáltalán nem növekszik a fertőzésveszély.

Arra is figyelmeztetnek, hogy a status quo további meghosszabbítása nem indokolt és könnyen veszélybe sodorhatja a foglalkoztatottságot, hiszen a kisebb kihasználtság kevesebb munkaerőt igényel. A jelenlegi helyzet viszont nagyon kedvez az e-shopoknak, különösen a külföldön regisztráltaknak, amelyek most aratnak, vagyis rekord bevételekre tesznek szert.

A Modern Kereskedelem Szlovákiai Szövetsége (SAMO) a kis- és nagykereskedelmi vállalkozói szubjektumok független és önkéntes alapú szerveződése. A Billa, a Kaufland, a Lidl, a Metro és a Tesco társaságok kezdeményezésére jött létre, melyek a szövetség alapító tagjaivá is váltak. Csatlakozott hozzájuk a dm drogerie markt és a Terno real estate is.
Megosztás
Címkék