2024. április 5., 09:01

Véget érhet az évek óta tartó drágulás?

Szlovákiában és az egész eurózónán belül jelentősen lassult a fogyasztói árak növekedése. Az országban legutóbb az orosz-ukrán háború kirobbanása előtt volt olyan szinten az infláció, mint mostanában.

Közel a 10 százalékhoz
Illusztráció
Fotó: pixabay.com

Ez azt jelenti, hogy két, rendkívül nehéz évet követően végre fellélegezhetünk. Az Európai Statisztikai Hivatal, tehát az Eurostat adatai szerint például márciusban Szlovákiában egyáltalán nem változtak az árak.

A kimutatásokból azt is megállapíthatjuk, hogy a februári 3,8%-os infláció márciusra 2,5%-ra mérséklődött.

Ahogy már fentebb említettük, legutóbb még 2021-ben volt ilyen szinten a pénzromlás, akkor szintén 2,5%-on mérték.

Infláció az eurózónában

Az elképesztő drágulás az orosz-ukrán háború kitörésével kezdődött. A csúcsot tavaly februárban jegyezték fel, mikor az infláció elérte a 15,4%-ot. Az azt követő 13 hónap mindegyikében mérséklődés volt tapasztalható. A legutóbbi kimutatások szerint azokban az államokban, ahol euróval fizetnek a februári 2,6% márciusra 2,4%-ra csökkent.

Szlovákia az eurózona többi államához képest is jól teljesít ezen a téren, a szomszédos Ausztriában például az Eurostat legutóbb 4,2%-os inflációról tett jelentést.

Mérséklődő élelmiszerárak?

Nemrégiben publikált cikkünkben a húsvéti asztal egyes összetevőinek árait vizsgáltuk meg. Már a bevásárlás során is feltűnt, hogy a tavalyi évhez viszonyítva az egyes élelmiszerek ára azon túl, hogy nem változott, még mérséklet csökkenés is tapasztalható volt. Persze továbbra is megfigyelhetők bizonyos élelmiszerek, melyek időről időre drágulnak, ide tartozik például a tojás, sajt vagy a vaj.

Ahogyan azt már a húsvéti bevásárlást feldolgozó cikkben is említettük, összességében a tavalyi évhez képest többet fizetünk élelmiszerért, azonban ez a trend könnyen megváltozhat.

Amennyiben az infláció tovább mérséklődik, azt valószínűleg a bevásárlásnál is érzékelni fogjuk.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.