2022. október 3., 18:23

Váratlanul csökkentek a gázárak. Európa egyértelmű jelzést küldött Putyinnak

Reakcióként az Európai Unió lépéséire csökkent a gáz európai ára hétfő reggel, mivel az Unió politikai megállapodást ért el az energiaválság enyhítését célzó rendkívüli intézkedésekről. Az EU további lépéseket ígért a válság kezelésére, tájékoztat a TASR hírügynökség a Bloomberg jelentése alapján.

Északi Áramlat gázvezeték
Fotó: TASR

Az amszterdami tőzsdén a következő havi szállítással kötött gáz ára hétfőn, helyi idő szerint 8 óra 59 perckor elérte a 177,70 eurót megawattóránként. Ez 5,9%-os csökkenést jelent az előző naphoz képest, írja a pravda.sk

Az uniós energiaügyi miniszterek a múlt hét végén támogatták a válság megoldására javasolt rendkívüli intézkedéseket, beleértve a fogyasztás csökkentését és az energiavállalatok túlzott nyereségének megadóztatását.

A nagykereskedelmi gázárak felső határáról a továbbiakban még szó lesz.

Az Európai Unió azt követően kényszerült cselekvésre, hogy az orosz gázkivonás a recesszió szélére sodorta a térség gazdaságát. A feszültség a Moszkvával való kapcsolatokban a közelmúltban fokozódott az Északi Áramlat gázvezetékeken történt robbanások után, amelyeket európai politikusok szabotázsnak neveznek. És bár mindkét ág inaktív volt, a legújabb incidens kizárja annak lehetőségét, hogy az Északi Áramlat 1-esen rövidesen helyreálljon az ellátás.

Az orosz gáz továbbra is Ukrajnán keresztül áramlik Európába, de még ezek a szállítások is veszélyben vannak, amíg a háború folytatódik.

A Török Áramlat gázvezetéken Törökország mellett Oroszország egyes európai országokba is szállít gázt.

Az orosz állami energiaóriás, a Gazprom PJSC azonban a hétvégén felfüggesztette az olaszországi szállítást.

A nagy kérdés továbbra is az, hogy Európa a szokásos mennyiségű orosz szállítás hiányában jövőre meg tudja-e tölteni a gáztartályokat. A cseppfolyósított földgáz (LNG) nagymértékű importjának köszönhetően a tárolótartályok jelenleg körülbelül 88%-ban megteltek, de ez az elkövetkező hidegebb hónapokban nyilvánvalóan csökkenni fog. Az Európai Unió a kereslet önkéntes, 15%-os csökkentését sürgeti a téli időszakban.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.