2022. november 1., 12:23

Válságos a helyzet! Energiatakarékoskodási intézkedések a védelmi tárcánál

A helyzet kezd komolyra fordulni, amit Magyarországon már szeptembertől bevezettek, lassan nálunk is valósággá válik. Most a védelmi minisztérium vezet be intézkedéseket az energiafogyasztás csökkentésére és módosítja a munkaidőt is.

energia, lámpa, fény, illusztráció
Fotó: unsplash.com
Illusztrációs felvétel

A tárca egy sor intézkedést vezet be épületei energiafogyasztásának csökkentésére, hogy teljesítse az elfogadott kormányhatározatot. Az egyes egységek - amelyek közé például a tárca szervezeti elemei, a katonai egységek vagy az állami költségvetési és járulékos szervezetek tartoznak - sajátosságait figyelembe véve egyedi intézkedéseket tervez alkalmazni, jelentette be a védelmi minisztérium szóvivője, Martina Kovaľ Kakaščíková.

A fő cél az, hogy a 2022. november 1-jétől 2023. április 30-áig tartó időszakban legalább 15 százalékkal csökkentsék a kezelt épületek energiafogyasztását”

– fogalmazott a szóvivő. A tárca például az adminisztratív épületekben és a közös helyiségekben az alacsonyabb hőmérsékletű fűtéssel szeretné az energiafelhasználást csökkenteni. Az energiaigényes készülékek használatát is korlátozni kell. Adott esetben az energiaigényes készülékeket vissza kell szolgáltatni, írja a topky.sk portál

Megszüntetik a középületek külső megvilágítását

A dokumentumok nyomtatásához többfunkciós, nagy kapacitású nyomtatókat kell használni. Az alkalmazottaknak hétvégén és ünnepnapokon ki kell kapcsolniuk a kávéautomatákat és a kávéfőzőket. További intézkedés például a középületek külső megvilágításának a megszüntetése, a nagyobb terek megvilágításának korlátozása a biztonsági lehetőségek keretein belül, a nagy vendéglátó-, raktár- és szervizterek belső megvilágítása intenzitásának csökkentése munkaszüneti időben, vagy a nem hatékony világítási technológiák LED-ekkel való lecserélése.

Tilos az elektromos fűtőtestek használata

A tárca tájékoztató kampányt is készít az egyes kezelésébe tartozó épületek bejárati ajtóira kifüggesztett szórólapok formájában. Az elfogadott intézkedéseket a weboldalokon is közzéteszik, és elküldik az alkalmazottak e-mailcímére is.

Az elektromos készülékekre matricákat helyeznek majd el, valamint tájékoztatják a dolgozókat a klímaberendezések fűtési célú felhasználásának tilalmáról, illetve az elektromos fűtőtestek használatának tilalmáról is.

Novembertől március végéig a munkaidőt is módosítani kell, legkorábban 7:00-től kezdődhet, és legkésőbb 16:15-ig tarthat. – Az így kiigazított munka (ügyeleti) idő elsődleges célja a nappali fény felhasználása és az elektromos energia világításra, illetve fűtésre való felhasználásának csökkentése – ismertette a szóvivő.

A tárca rendszeresen tájékoztatni fogja a környezetvédelmi minisztériumot az elmúlt naptári hónap energiafogyasztásáról és az energiafogyasztás csökkentését célzó intézkedések végrehajtásáról.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.