2022. április 20., 15:05

Ukrajna háború utáni ujjáépítését az EU fizetheti meg - Brüsszel Marshall-terve

A orosz-ukrán háború ugyan még nem ért véget, sőt az oroszok épp e napokban indították meg a donbászi offenzívájukat, Brüsszel azonban már előretekint és a jövőt készíti elő. Az Európai Bizottság úgy tervezi, hogy Ukrajna háború utáni újjáépítését legnagyobb mértékben az Unió finanszírozza majd.

Ukrajna
Fotó: TASR/AP/Felipe Dana

Az akció hasonló lesz ahhoz, ahogy a 27 EU-s ország a világjárvány sújtotta gazdaságának megtámogatására is 800 milliárd € kölcsönt vesz föl.

Az ukrán vezetés valamivel többre, mintegy trillió dollárra, vagy ezer milliárd euróra becsüli az orosz agresszió miatt elszenvedett háborús károkat.

Az Európai Bizottság az általa létrehozandó szolidaritási alapból akarja támogatni Ukrajna háború utáni rekonstrukcióját.

A legtöbb külföldi segélyt először is a 40 milliós Ukrajna infrastruktúrájának újjáépítésére és a közszolgáltatásoknak a biztosítására fog kelleni fordítani.

Zelenszkij elnök szerint az ukrán közalkalmazottak bérei és a szociális szolgáltatások költségei havonta 5-7 milliárd dollárt emésztenek föl.

Bár egyelőre még nem világos, hogy mi fér majd bele a II. világháború utáni Marshall-tervhez hasonló EU-s projektbe, az Ukrajna számára létrehozandó pénzügyi alapot mindenképp a kijevi kormány által jóváhagyott beruházások és reformok finanszírozására kell fordítani.

A nyugati diplomaták találkozókat terveznek, hogy megvitassák Ukrajna pénzügyi támogatását, és biztosítsák, hogy a segélyekkel ne élhessenek vissza. Erre azért van szükség, mert már a háború előtti Ukrajnában is krónikus volt a korrupció és gyönge a jogállamiság, ami megakadályozhatta volna a közvagyon szétlopását.

Az Európai Bizottság az ukrán cégek támogatásának lehetőségeit is keresi. Kijev számításai szerint ugyanis az ukrán cégek kb. egyharmadának kellett teljesen leállnia, 45 %-uk pedig jelentősen csökkentette a termelését.

A háború és a kivitel korlátozása különösen az Ukrajna szempontjából kulcsfontosságú mezőgazdaság számára jelentettek súlyos károkat.

Hollandia olyan struktúrák kialakításához kötné Ukrajna újjáépítésének támogatását, amelyek megkönnyítenék a háború sújtotta ország útját is az Unióba.

Mert Ukrajna számára nem lehet más út, mint az Európai Unió felé vezető.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.