Újra folyik a hajtépés a minimálbér körül

2021. július 20., 10:52
Matus Tibor

Nyáron kellene megegyezni a 2022-re érvényes minimálbérről. Mindenki teszi a dolgát. A munkaadók szeretnék, ha megmaradna az eddigi rendszer, amelyben automatikusan a két évvel előtti átlagbér 57 százalékában határoznák meg, de örülnének, ha esetleg a minimálbért az idei szinten befagyasztanák. A szakszervezetek ez ellen tiltakoznak, sőt ők a 2020-as átlagbér 60 százalékára emelnék azt. .

Minimálbér
Fotó: Archívum
Illusztráció

Minderről a hónap közepéig kell megegyezniük, majd az egyezséget július végével be kellene nyújtaniuk a munkaügyi tárcához.

Ha nem lesz egyezség, akkor a törvény szerint marad az 57%-os automata.

Bár mindez, csak a 2,5 millió szlovákiai munkavállaló 4 százalékát érinti, de sok minden más jövedelem kötődik a minimálbérhez.

Márpedig mindkét fél ragaszkodik az álláspontjához.

A munkaadók szerint a világjárvány több ágazatban akkora visszaesést okozott, hogy nem tudnák elviselni a minimálbér újabb emelését.

Ebből a szempontból a befagyasztást preferálják. Amelyik pedig termelni tudna, az az emelkedő nyersanyagárakra, illetve az alkatrészhiányra panaszkodik, ami kockázatossá teheti az egész év eredményeit. Ők maradnának az 57%-on.

A szakszervezetek sem egységesek. Vannak, amelyek belátják, hogy most nincs itt az ideje az 57%-os határ kitolásánál, és megelégednének számszerűleg havi 646 euróban. És vannak, amelyek nem engednek a 60-ból, ők az elkövetkező évek 5 százalék körüli GDP bővülésével érvelnek.

A befagyasztás egyébként azt jelentené, hogy a minimálbér megmaradna az idei szinten, ami azért is észszerű, mert a minimálbért inkább az elmaradottabb járásokban alkalmazzák, így ennek emelése elsősorban ezekben a régiókban hozhatná a munkanélküliség növekedését.

Márpedig a munkanélküliség növekedett az utolsó fél évben is 8,14%-ról 8,47 százalékra, és a 15 ezer új munkanélküli kétharmada Kassa, Eperjes és Besztercebánya megyéből érkezett. Sőt a munkanélküliek 40 százaléka a legelmaradottabb 10 járásból jön, amelyből hatot sorolunk a magyarlakta járások közé.  

A befagyasztás mellet szól az is, hogy bár 2020-ban a termelékenység 0,6 százalékkal csökkent, az átlagbérek mégis növekedtek 3,8%-kal, és az új rendszerre áttérve, a minimálbér 11,5%-kal nőtt, ami 2021-ben még tovább emelkedett 7,4%-kal, 623 euróra. Mindez nem tesz jót a foglalkoztatottságnak, de nem csak ezek az érvek fogják megszülni a kompromisszumot.

Kövesse facebook oldalunkat is!