2020. május 16., 19:43

Újabb segítséget kaptak a vállalkozók

Kétszáz külhoni magyar vállalkozó részvételével tartották meg az elmúlt hétvégén a Kárpát-medencei magyar vállalkozók találkozóját, amelyet a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága szervezett.

A találkozón 77 erdélyi, 43 felvidéki, 53 vajdasági és 27 kárpátaljai vállalkozó vett részt.

A két nap alatt az idő- és változásmenedzsment, otthoni munkavégzés, valamint egyéb hasznos témakörökben hallhattak előadásokat, de workshopokon és egyéni mentoráláson is részt vehettek.

Az online rendezvény a már négy éve megtartott mezőkövesdi vállalkozói találkozót pótolja, amelyet az idén nem tudtak a járvány miatt megvalósítani, pedig az előkészületek már zajlottak.

A pénteki megnyitón Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára emlékeztetett rá, hogy a kétnapos képzésen elsősorban olyan mikro- és kisvállalkozások vesznek részt, amelyek a járvány által különösen érintett ágazatokban tevékenykednek.

A találkozó célja, hogy a vállalkozások között erősebb kapcsolatrendszer alakuljon ki, és a kapott információknak köszönhetően minél gyorsabban talpra állhassanak a járvány után.

Az államtitkár beszédében elmondta, éppen tíz évvel ezelőtt került sor a kormányváltásra, amely után a kettős állampolgárságról szóló törvény elfogadásával megvalósulhatott a nemzetegyesítés. A nemzetpolitikában 2015 után pedig egyre fontosabb szerepet kapott a Kárpát-medencei gazdasági együttműködés támogatása.

Pályázatok, képzések révén egyre több, az anyaországon kívül élő vállalkozót sikerült megszólítaniuk, akiknek a véleményére korábban senki sem volt kíváncsi.

Potápi kiemelte a gazdaságfejlesztési programok sikerét is, amelyekkel vállalkozók ezreit támogatták az egyes régiókban. Az idei konferencia létjogosultságát jól mutatja, hogy a 200 fős létszám fél nap alatt megtelt. A résztvevőknek jó egészséget és sok érdekes előadást kívánt az államtitkár, aki után Jónás László, a Design Terminal (a program szakmai társszervezője) üzletfejlesztési vezetője köszöntötte az online hallgatóságot.

A szakértő örömét fejezte ki, hogy immár ötödik alkalommal nyithatta meg ezt a konferenciát, igaz, ezúttal online térben, de a hatalmas érdeklődés és a visszatérő résztvevők száma bizonyítja, a vállalkozók hasznosnak érzik a rendezvényen elhangzó információkat. És valóban, a résztvevők már az első előadás során is számtalan hasznos információval gazdagodhattak, amikor Császár Zoltán arra irányította rá a figyelmet, hogyan lehet menedzselni a válság okozta új helyzetben a vállalkozásokat, és hogyan kell a jövőben felkészíteni egy-egy céget az ilyen helyzetekre. Előadása másnap folytatódott, amikor a konferenciát hallgató vállalkozók számára készített kérdőív válaszai alapján is vizsgálta az egyes szereplők felkészültségét a válsághelyzetekre.

potápi találkozó

Az átfogó előadások során

az is kiderült, milyen fontos szerepet játszik a kommunikáció a különleges helyzetek esetén, hiszen a vevők megfelelő tájékoztatása és a folyamatos interakció ebben a helyzetben a bizalmi kapcsolat kiépítése szempontjából különösen fontos és akár a szervezet piaci pozícióját is erősítheti.

Az pedig nemcsak ebből az előadásból érződött ki, hanem a szakértők mondandójából általában, hogy mennyire lényeges felismerni a járvány okozta új helyzet pozitív hatásait. Nem feltétlenül csak arról van szó ugyanis, hogy megtanulunk új lehetőségeket keresni a korlátozások közepette, hanem ahogyan Békéssy László is felvázolta, a munkafolyamatok hatékonyságát is jobban átlátjuk. Az otthoni munkavégzésről szóló prezentációban ugyanis többek közt arra is fény derült, hogy a napi nettó ötórás munkavégzésnél több már hosszabb távon kiégéshez vezet, s ha ezt egy olyan szakértő mondja, aki több területen is az online munkaszervezés mellett tette le a voksát, akkor a vizsgálatainak hinnünk kell.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a napi ötórás munkaidőt be kellene vezetni, mert ahogy normális esetben a munkahelyünkön, úgy távolról dolgozva is feltétlenül szükségesek a beszélgetések a kollégákkal, vezetőkkel,

de az egész folyamat szempontjából kulcsfontosságú, hogy mindennek meg legyen az ideje és a helye a munkanapjaink során.

Ha már az időről és a helyről esett szó, nem mehetünk el az időmenedzsment kérdése mellett sem, amiről Mészáros Anita tartott izgalmas előadást, méghozzá rávilágítva a legtöbb vállalkozó és munkavégző problémájára.

Az otthonról végzett munka esetében ugyanis a magánélet és a munka egyre inkább összemosódik, de ez nem feltétlenül csak erre az időszakra jellemző.

A végeredmény, hogy mindkét területen csak problémák keletkeznek, ezért nemcsak az a fontos, hogy otthonról dolgozva egy állandó helyet találjunk magunknak, legyen ez egy asztal vagy akár egy szoba, hanem időbelileg is osszuk be, mikor mit csinálunk. Idősávok, prioritások és szabályok alapján könnyebb szervezni a mindennapokat, így nemcsak átláthatóbbá válik a napunk, hanem a teljesítményünk is növekedni fog. A folyamat elindításához pedig az elhatározás mellé számos alkalmazás nyújt segítséget, amely telefonon is elérhető.

Az online konferencián nem hiányoztak a motivációs előadások, egyéni mentorálások sem,

de azok is jó tanácsokat kaptak, akik olyan területen tevékenykednek, ahol a korlátozások egyet jelentettek az ideiglenes leállással. A kölcsönös tapasztalatmegosztás is segített, mert az előadások mellett az online térben szabadprogramként egy-egy beszélgetésre is volt mód a modern technika segítségével.

 Szombat délután zárásként Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője és a koronavírus elleni harc magyarországi „hangja” hozta közelebb a munkájukat és azt is, hogy szerinte mire kell még felkészülnünk a járvány kapcsán. Előadása a reakciókból megítélve nagy sikert aratott. Nem véletlenül, hiszen a stílusa és a kommunikáció inspiratív volt a hallgatóság számára, akik ismét megtapasztalhatták, a magyar kormány akkor sem feledkezik meg a határon túl élő nemzetrészekről, amikor harcban van egy láthatatlan ellenséggel.

Ahogy Győrfi mondta, az ilyen harcban meg kell ismernünk és alkalmazkodni kell az ellenfél jellemzőihez, hogy a küzdelmet minél kevesebb áldozattal vívhassuk meg, s akár győztesek lehessünk.

A gazdasági életben is a helyzethez való alkalmazkodás jelenti a kiútkeresés kulcsát.

Miközben nem feledkezünk meg arról sem, hogy a történelem során a válságok után mindig fellendülés következett, tehát a jó ötleteknek különösen nagy tér nyílik majd a jövőben. Az online konferencia is ilyen kiváló gondolat volt, de azért bízunk abban, hogy jövőre a Kárpát-medence vállalkozói személyesen is tudnak találkozni.

Megjelent a Magyar7 2020/19. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.