2020. augusztus 8., 15:59

Új módszerek az élelmiszergyártásban

Az INTERREG V-A Szlovákia–Magyarország Együttműködési programban közel 40 millió eurós költségkerettel írtak ki pályázati kört, ahova területi gazdaságfejlesztési akcióterveket lehetett benyújtani. Az akcióterv egy adott témában több részprojektet foglal magába, tehát egy szélesebb körű partnerség kialakítását feltételezi. A magyar–szlovák határszakaszon kilenc ilyen típusú pályázat megvalósítása indult el, amelyek költségvetése 3 és 5 millió euró között mozog.

Ezúttal a „Food Industry” foglalkoztatási célú térségi akciótervet mutatjuk be, amely nemzetközi szinten is versenyképes, és fenntartható élelmiszeripari modellt szeretne kialakítani. A projektben részt vevő kkv-k különböző profilban tevékenykednek, de mindannyian szorosan kapcsolódnak az élelmiszeriparhoz. A 2020. január 1-től 2022. április 30-ig megvalósuló „Food Industry” költségvetése 2 343 334 euró.

Sajnos az elmúlt években az élelmiszeripar és vele együtt az agrárszektor nemcsak külföldön vesztett a piaci súlyából, hanem a magyar és szlovák belföldi piacokon is.  Ezzel az ágazatban drasztikusan csökkent a jövedelem és a foglalkoztatottak száma is. Az élelmiszeripar jelentős változások előtt áll, érzik a piaci szereplők is a nagyobb elvárásokat, a növekvő igényt az egyszerűbb, egészségesebb és jobb minőségű élelmiszerek iránt.

A döntő többségben mikro-, kis- és középvállalkozásokból (kkv-k) álló hazai élelmiszeripari szektor kevésbé versenyképes, mint a multinacionális vállalatok, amelyek több szakembert alkalmaznak, tőkeerősek és termelékenyebbek. Viszont a kkv-k sokkal rugalmasabban tudnának reagálni a piac követelményeire, de ehhez növelni kellene a vállalkozások innovációs hajlandóságát.

Azt is látni kell, hogy a kkv-szektor önmagában nem rendelkezik megfelelő pénzforrással és szaktudással, hogy a jó ötleteket piacképes termékké fejlessze.

Márpedig ez komplex feladat, mert az élelmiszeripari innovációban sokszor egyszerre kell változtatni az egész élelmiszeripari ellátó láncon, a termeléstől a betakarításon és feldolgozáson át a terjesztésig. Mindemellett figyelembe kell venni a fogyasztói magatartást, a társadalmi-kulturális szokásokat. 

A „Food Industry” projekt olyan kapcsolatot alakít ki a kutatói bázis és a vállalkozók között, amely mintaként szolgálhat másoknak is. A projekt támogatja a fejleszteni akaró vállalkozásokat, az innovációt kivitelező kutatókat, egyben népszerűsíti az élelmiszeripari szakmát a pályaválasztás előtt álló fiatalok felé. 

Az akcióterv három kölcsönösen összefüggő projektet tartalmaz, amelyek egymásra kötődnek, egymás tevékenységét erősítik. A projekt központi részében a partnerek – szlovák részről a Nemzeti Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Központ (NPPC), és magyar részről a Széchenyi Egyetem (SZE) – kutatási eredményei a gyártási folyamatokban kerülnek felhasználásra. A helyben termelt nyersanyagok feldolgozására, az egészséges és regionális termékek kialakítására összpontosítanak. Pozsonyban egy központot hoznak létre, amely eszközparkja segítségével kialakítja az ajánlott innovatív gyártási technológiát az új regionális termék előállítására. Győrben minőségi és módszertani ellenőrző központ jön létre, amely biztosítja a mezőgazdasági nyersanyagok és késztermékek tápértékének mérését, az állandó minőségellenőrzést.

kolbásztöltés

A pályázatban három szlovákiai és két magyarországi vállalkozás vesz részt.

A nagylégi K.K.V.-Union s.r.o. eredeti, saját, magasabb hozzáadott értékkel rendelkező versenyképes termékeket állítana elő, amiket innovatív, hulladékcsökkentő technológiák segítségével készítenének. A vállalat több gyümölcstermesztővel is szoros kapcsolatban áll, és termékeiket tönkölyitalok előállításához használják. A vállalat a jövőben olyan gyártósort alakítana ki, amely gyümölcskoncentrátumok, gyümölcs- és zöldséglevek előállítására alkalmas. 

A jabloncai Mäsovinky s.r.o. húsfeldolgozó kisvállalat helyi receptúra alapján készít termékeket, hagyományos technológiával. Nem alkalmaznak tartósítószereket, színezékeket és glutént. Az eddigi füstölt és főtt húskészítményeik kínálatát szeretnék bővíteni.

A bazini AEH s.r.o 1992 óta foglalkozik élelmiszeripari gépek gyártásával és fejlesztésével. Az ott folyó kiváló mérnöki munka segítségével képesek a legmagasabb szintű higiéniai szabványoknak megfelelő termékeket összeállítani az új gyártási folyamatokhoz. 

Magyarországot két vállalat képviseli a projektben.

A tarjáni székhelyű Vörös Tészta Manufaktúra 1994 óta működik klasszikus, magyar családi vállalkozásként. A tulajdonos átalakította a hazai és olasz kisipari tésztagépeket, és saját tésztakészítési technológiasort fejlesztett ki. Az egyedi receptek és a jó minőségű alapanyagok pedig különleges tésztákat eredményeznek. Felismerve a piac átalakulását, a hagyományos tészták mellett csökkentett szénhidráttartalmú, gluténmentes és paleo tészták készítését indítanák el. 

tésztakészítés

A Kősziklás Borászat Kft. (Dunaszentmiklós) 2008-ban alakult a Neszmélyi Borvidéken, és kizárólag a borvidéken termett szőlőből készítik a pincészet borait. A borokat közvetlenül értékesítik a környező éttermekben és borszaküzletekben, 70%-át a neszmélyi borvidéken, 20%-át az ország más területein, 10%-át pedig Szlovákiában. A projekt keretén belül a szőlőmag feldolgozásra koncentrálnának, amely a biotermékek egyik felkapott alapanyaga.

A résztvevő vállalkozások eddig is igyekeztek folyamatosan újítani, innovatív technológiákat alkalmazni, figyelni a piaci igények változásaira, a meglévő vevőkörük megtartására, és a termékek minőségére.

A Rába-Duna-Vág Európai Regionális Társulásnak (RDV ETT) a projekt partnerei közötti koordináláson túl a projekt eredményeit is népszerűsítenie kell. A szinte már kötelező honlap és információs anyagok mellett szakmai műhelyeket szerveznek, illetve kisfilmeket készítenek, melyekben bemutatnák a projektben részt vevő vállalkozásokat, az új technológiai folyamatokat, és az ezek segítségével előállított termékeket.

A változó fogyasztói elvárások átalakítják a globális élelmiszer- és italgyártást. Erősödnek a fenntarthatóság, egészség, újszerűség, valamint a kényelem szempontjai, új igényeket kiszolgáló élelmiszeripari termékek jelennek meg a boltok polcain. Gyors ütemben növekszik az a tudatos vásárlói réteg is, amely ismeri és elismeri ezeket az értékeket, ezért egyre több élelmiszergyártónak kell elmozdulnia az egészséges és korszerű táplálkozási szokásoknak megfelelő élelmiszerek felé.

A projekt lehetőséget ad egy új vállalkozói kultúra megalapozásához, amelytől nem áll távol az innováció, ahol együttműködnek a kutatóintézetekkel, egyetemekkel az új termékek kialakításában, hogy az ágazat újra népszerűvé váljon és elfoglalja méltó helyét.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2020/32. számában.

borkészítés hordó
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!