2023. január 10., 11:07

Tovább növekednek a hitelek kamatlábai

A 2023-as év eleje sem hoz kedvező változást a lakáshitelek területén, tovább emelték a lakáshitelek kamatlábait a bankok.

Fotó: TASR/AP

Az előző év kezdetén még bőven 1 százalék alatti kamatlábakkal indultunk, ma már alig találunk olyan konstrukciót, amely három százalék alatti kamatot ígér.

Ezek is leginkább a legrövidebb fixációk esetén adottak. A hosszabb lekötés esetében 4 százalék körüli az éves kamatláb, s két bank már idén is emelte a kamatokat. Au UniCredit Bank például a hároméves lekötésnél 0,8 százalékkal emelte az éves kamatlábat, amely már így 3,89 százalék, a hosszabb fixáció esetében már 4 százalék feletti értékekről beszélhetünk. 

Annak ellenére, hogy a növekvő kamatok miatt hónapok óta nehéz megfelelő értékű hitelhet jutni, az ingatlanok ára még jelentősen nem változott a szakemberek szerint. Matej Dobiš, a Finančný kompas igazgatója a tvnoviny.sk-nak elmondta, vannak olyan lokációk és ingatlantípusok az országban, ahol továbbra is növekednek az árak. 

A 365.banka is emelte a kamatlábakat, esetükben is csak az egyéves fixáció esetében tudunk három százalék alatti kamatokat biztosítani.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.