2023. november 22., 11:42

Tovább csökkenhet az üzemanyag ára?

Több kérdés is felmerült az üzemanyagárakkal kapcsolatban. Sokak szerint jelentős árcsökkenés várható, az elemzők azonban nem tudnak egyértelmű válasszal szolgálni.

üzemanyag tankolás benzin
Fotó: Pixabay

Az üzemanyag ára az utóbbi időben hol csökken, hol növekszik. Szeptemberhez képest a benzin 1 euró 72 centről, 1 euró 60 cent alá esett vissza. A nafta esetében mérsékeltebb volt az árcsökkenés.

A Brent hordójáért jelenleg 81 dollárt kérnek el, ami a szeptemberi/októberi hónapokhoz képest 15%-os áresést jelent. Az orosz Ural olaj ára 67 euró körül mozog, így 17%-kal olcsóbb a Brent kőolajnál”

– jegyezte meg Dominik Hapl elemző.

Az árak csökkenése valószínűleg az Egyesült Államokban és a Kínában jelen lévő fogyasztási igény visszaeséséhez köthető. Az olajnagyhatalmak a csapok elzárásával fenyegetnek, amivel az árak megemelését forszíroznák ki. Kérdés, hogy meddig fog csökkenni az üzemanyag ára.

Az utóbbi hetekben 7-10 centtel kell kevesebbet fizetni a benzin és a nafta literenkénti áráért. Az elmúlt héten megállt az árcsökkenés, ami valószínűleg hatással lesz a töltőállomásokra is”

– vélekedett Hapl.

Egyes elemzők szerint jelentős árcsökkenés várható, a sofőrök leghamarabb decemberben elején tapasztalhatják enne hatását. Tény azonban, hogy a környező országokat figyelembe véve továbbra is Szlovákiában az egyik legdrágább az üzemanyag, csupán Magyarországon és Bulgáriában kell többet fizetni literjéért.     

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.