2022. március 30., 12:03

Totális (gáz)háború

A G7 országok gazdasági miniszterei hétfői tárgyalásuk után fölszólították a vállalataikat, hogy ne fizessenek rubelben az orosz gázért, mert a szerződések dollárban és euróban való fizetésről szólnak.

gáz
Fotó: TASR

Erre az orosz felsőház gazdasági bizottságának tagja, Ivan Abramov úgy reagált, hogy ha nem fizetnek rubelben, akkor elzárják a gázcsapokat, amit megerősített az orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov is az esti tv-interjúban.

A riporter azt is megkérdezte az orosz elnöki szóvivőtől, hogy milyen érzés azt látni, hogy az orosz gáz eddigi legjobb vásárlói, például a németek máshonnan akarják beszerezni az energiahordozót. Peszkov erre úgy reagált, hogy

ezt valójában nem szeretnénk látni, de alkalmazkodnunk kell az új föltételekhez, amik ellenségesek. Egy új szakaszba léptünk, a totális háború korszakába. Oroszországban is úgy érezzük, hogy háborúban vagyunk. Az EU, az Egyesült Államok és a szövetségeseik háborút folytatnak Oroszország ellen. Vagyonokat és más eszközöket foglalnak le, és ehhez a helyzethez nekünk is alkalmazkodnunk kell.”
Mi várható ez után a szópárbaj után?

Az oroszok a rubelben való fizetés elutasítása miatt valóban leállíthatják vagy korlátozhatják az Európába irányuló gázszállítást, de ez se nekik, sem Európának nem lehet az érdeke, ezért mindkét fél kölcsönös engedményeket tehet:

Ha az orosz gáz vásárlói nem rubelben ugyan, de a korábban megegyezett valutákban (euró, dollár, font) rendesen fizetnek továbbra is, akkor az oroszoknak legalább a szerződésben foglalt minimális gázmennyiséget szállítaniuk kellene. Ezt egy esetleges bírósági tárgyaláson is így ítélnék meg.

Sok múlik azon is, hogy az oroszok hogyan szabják meg pontosan a rubelben való fizetési követelésüket. Hagyhatnak olyan kiskapukat is, hogy rubelben való fizetés nem kerül ellentétbe a nyugati vevők számára a kormányaik által az orosz pénzintézettel szemben elfogadott szankciókkal.

Esetleg az is kiderülhet, hogy nemcsak kizárólag rubelben várják a fizetést a gázért, hanem lehetőséget adnak a nyugati vásárlóknak, hogy rubelben és más valutában is fizessenek, és csupán előnyösebbé teszik a rubelben való elszámolást a saját pénznemük használatára ösztönözve.

Az oroszok a rubelben való fizetés követelésével próbálják kiszabadítani az orosz jegybankot a nyugati szankciók alól.

Egyelőre a szankciók miatt nem lehet vele közvetlenül üzletelni, de ha a gázvásárlókat rászorítják a számlák rubelben való kifizetésére, akkor mégis szükségessé válik rubel beszerzése az orosz jegybanktól, és legalább részben föl kell oldani a rá vonatkozó szankciókat.

A gázpiac már reagált a pénzügyi konfliktusra: a gáz árának 20 %-os emelkedésével, ami az áprilisi és májusi határidős holland gáztőzsdei szerződésekben 110 € körüli árat jelent megawattóránként.

Közben az EU és a G7 országok is keresik az alternatívákat az orosz gáz helyettesítésére. Ez nem lesz könnyű, mert z Európai Unió gázimportját 155 milliárd köbméterrel 40 %-ban orosz gázzal biztosítják.

A németek ennek ellenére úgy vélik, pár éven belül sikerülhet nekik leválniuk az oroszokról. A lengyelek pedig a maguk részéről még gyorsítani is szeretnék ezt a folyamatot.

Remélhetőleg a (totális) háború nem fog addig tartani, és nem lesz szükség a drágább és a környezetet még inkább romboló megoldásokra az orosz gáz helyettesítése kapcsán se.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.