2022. október 26., 11:22

Tartósan hozzászokhatunk a kéteuró körüli dízelárhoz, az elemzők szerint ebből már nem lesz számottevő csökkenés

Érdekes riportot közölt a tvnoviny.sk, miután újabb árváltozásra került sor a szlovákiai töltőállomásokon.

benzin benzinkút dízel nafta
Fotó: pixabay.com

Bár a benzin esetében enyhe árcsökkenésről számolhatunk be (1,74 euróról 1,73-ra csökkent az ára), a dízel esetében már jóval elkeserítőbb a helyzet. Piaci elemzők szerint a gázolaj ára hamarosan elérheti a két eurót, s ami még rosszabb, tartósan ott is maradhat.

A jelenség tulajdonképpen az orosz-ukrán háborúra vezethető vissza. Miután az orosz kőolaj importjára szankciót vezettek be jövő év elejétől, már most kevesebb uráli típusú nyersolaj érkezik Európába. Ez önmagában is árfelhajtó hatású lehetne, csakhogy az északi, Brent-típusú nyersolajjal még egy probléma akad, ami befolyással van a gázolaj árára. Összetétele miatt abból arányaiban kevesebb dízel állítható elő, mint az uráli kőolajból, így csökkent a kínálat is.

Az idei csúcsot júliusban figyelhettük meg, akkor a gázolaj ára kis híján elérte a két eurót, 1,95 euróért adták literjét az átlagos kutakon. Elemzők szerint hamarosan újra elérheti ezt a szintet a dízelár.

A benzin októberben érte el a legalacsonyabb árát, 1,64 euróba került literje. Hozzáértők szerint jódarabig nem kell készülnünk hasonló árakra, a benzin valószínűleg a mostani 1,70-1,75 euró/liter körüli áron stabilizálódik majd. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.