2022. február 9., 08:50

Szokjunk hozzá, egyre valószínűbb, hogy jó darabig marad a másfél euró feletti benzinár

Az amerikai energiaügyi minisztérium a Brent olajfajta idei hordónkénti árára vonatkozó előrejelzést jócskán megemelte, így könnyen elképzelhető, hogy a lakossági üzemanyag-árak emelkedése tartósnak bizonyul.

 

benzinkút
Fotó: pixabay.com

A tárca 74,95 dollárról 82,87 dollárra emelte meg a Brent olajfajta árára vonatkozó előrejelzését, és jövőre is magasabb árat vár az általa eddig becsültnél, 67,5 dollár helyett 68,48 dollárt. 

A minisztérium szerint a Brent ára (azonnali szállításara) átlagosan 87 dollár volt hordónként januárban, ami 12 dollárral magasabb az egy évvel korábbinál.

A kőolaj ára 2020 közepe óta szinte töretlenül emelkedett a nemzetközi olajtartalékok folyamatos felhasználásának a hatására és az amerikai energiaügyi minisztérium szerint a tartalékok  januárban tovább csökkentek. Az OECD kereskedelmi tartaléka január végén 2,68 milliárd hordó volt, 2014 közepe óta a legalacsonyabb. Röviddel 7 óra előtt a Brent olajfajta ára 19 cent (0,21 százalék emelkedéssel) 90,97 dolláron állt. Az északi-tengeri olajfajta drágulásához hozzájárult, hogy egy kedden ismertetett adat szerint a február 4-ével zárult héten az Egyesült Államok üzemanyag-tartalékai 2,025 millió hordóval csökkentek az egy héttel korábbi 1,645 millió hordó esés után. A tartalékszint ezzel már a harmadik egymást követő héten csökkent.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.