2021. október 27., 12:33

Szlovákiát is eléri az élelmiszerhiány?

A koronavírus okozta járvány az ősz beköszöntével ismét erősödik, a világsajtóban pedig egyre több cikk jelenik meg arról, a termékek bizonyos területén hiány kezd jelentkezni.

Fotó: Pixabay

A brit sajtóban például több olyan kép jelent meg, amikor a nagy bevásárlóközpontokban a hiányzó termékeket fotókkal helyettesítették, ezzel távolabbról nézve olyan látszatot keltve, mindenből van elegendő mennyiség.

A helyzet viszont nem ilyen biztató, mert a szigetország jelentős logisztikai problémával küzd, nem először az elmúlt másfél év alatt. Ennek több oka is van, egyrészt a globális logisztikai nehézségek, az üzemanyag és a munkaerő hiánya az országban, amihez az EU-ból való távozás is hozzásegített.

A legismertebb brit üzletlánc, a Tesco a ta3.com által is közölt információk szerint az üres polcokon a képeket csak akkor használja, ha túl sok hely van a nagy üzleteiben, nem a termékek hiánya miatt. Ezt viszont nem támasztják alá a további helyi információk, amely szerint a húsfeldolgozásnál a szén-dioxid hiányáról számoltak be, ez pedig a hús csomagolásánál nélkülözhetetlen. A hústermelők már a kormányhoz fordultak, hogy engedélyezze számukra az elítéltek alkalmazását, mert munkásból is kevés van a területen.

Kisebb-nagyobb problémák a tengerentúlon is jelentkeznek, de egyelőre nem kell attól tartani, hogy élelmiszerhiány állna elő a világpiacon, hiszen a gazdaságok nagy része működik, s vélhetően az elektronikai iparban is lassan helyreáll a helyzet a nyersanyagok szűkössége után.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.