cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2019. december 4., 15:33

Szlovákia lejjebb csúszott az adó-rangsorban – a magas adók miatt

Az adó és bürokrácia ország-rangsorában Szlovákia 7 helyet hátrébb csúszott. Mindezt az emelkedő adó és járulékterhek okozták, amelyek magasabbak, mint az EU-átlag, vagy a vizsgált 190 ország átlaga.

Grúzia, Azerbajdzsán vagy Románia például, komoly haladást tett az adórendszer reformjánál, amivel meg is előzték Szlovákiát a Paying Taxes 2020 tanulmányában.

A tanulmány vizsgálja az adó- ás járulékterheket, illetve a bürokrácia mélységét, az adóbeszedés hatékonyságát, az adóbefizetéseknél az átutalások számát egy modellszerű közepes nagyságú családi gazdaságnál.

A bürokratikus terhek kategóriájában az első húszban van Írország, Dánia, Finnország került az első tízbe, vagy a Balti államok. Az elmúlt hét évben ezeknél az államoknál az adózáshoz szükséges idő átlagosan 27 órával csökkent. Ebben a legjobb Észtország vagy Luxemburg, ahol az adózáshoz 50-55 óra szükséges. Egy szlovák átlagos vállalat a bürokratikus kötelességeinek teljesítésére 192 órát tölt el.

Lengyelország és Magyarország régóta a sor végén kullognak, a maguk 334, illetve 277 órájával.

Magas adók és járulékok

Az EU országainak adó- és járulékterhelési rangsorában Szlovákia mögött csak Olaszország, Belgium és Franciaország tanyázik.

Szlovákiában az adó- és járulékterhek nagysága 49,7 százalék, ami 11,4 százalékponttal magasabb, mint az EU-átlag.

Eközben a vizsgált 190 országban az adó- és járulékterhek 2012 óta 41,9-ről 40,5%-ra csökkentek. A legnagyobb csökkenés Kínában, az USA-ban és Marokkóban volt.

Az összesített táblázatban

előreugrottak a balti államok, amelyek komoly előrelépéseket tettek a közigazgatás digitalizálásában. Szlovákiát olyan országok is megelőzták, mint Grúzia, Macedónia, Moldávia vagy Azerbajdzsán.

Szlovákia a rangsorban hét helyet esett az 55.-re.

Hasonlóan hátrébb csúszott Csehország is, a 45.-ről az 53.-ra, vagy Lengyelország, amely 8 helyet csúszva a 77.-en végzett. Meglepetésre Magyarország, egyedüliként a V4-ek közül, javítani tudott. A 86. helyről az 56. helyre ugrott. Az elemzés szerint nagyon gyorsan javult az adóbeszedés adminisztratívája, és

mérsékelten csökkent az adó- és járulékterhelés a jelenleg 37,9 százalékra a tavalyi 40,3%-ról.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.