2023. május 28., 15:51

Szlovákia lakosai gazdagabbak, mint a koronavírus előtt

Számos gazdasági nehézséget okoztak az elmúlt évek, amelyet a háztartások is megéreztek a beszűkülő lehetőségek és a jelentős infláció révén, mégis úgy tűnik, a vagyoni helyzetük javult.

euro pénz készpénz
Fotó: Pexels

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) héten publikált felmérése alapján ugyanis egy tipikus szlovákiai háztartás nettó vagyona 2017 és 2021 között csaknem 40%-kal, 97 ezer euróra nőtt. Ez a növekedés reálértékben is jelentős, pontosan 25%-os volt, és a fiatalok és a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkező háztartások körében volt a legkifejezettebb. A vagyon növekedéséhez a legnagyobb mértékben az ingatlanárak magas emelkedése járult hozzá. A saját ingatlannal rendelkező háztartások aránya továbbra is nagyon magas, 90%-os szinten maradt, ebben kell tehát keresni, hogy miért nagyobb a vagyona a lakosság átlagának.

Ezen a téren várható a jövőben leginkább változás, mert a magas kamatlábak időszakában már sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy saját ingatlant vásároljanak és rövid távon a bérlakás jobb gazdasági megoldásnak tűnik. Korábban nem volt ez így és a szocializmusnak is köszönhetően a posztkommunista országokban a legmagasabb a saját ingatlannal rendelkező lakosok aránya.

Míg 2017-ben megközelítőleg minden ötödik háztartás rendelkezett lakáshitellel, 2021-ben már minden negyedik, a 44 év alatti háztartások esetében pedig majdnem minden második. Emellett 2017 és 2021 között a fennálló lakáshitelek állománya is 32 ezerről 35 ezer euróra nőtt. A háztartások eladósodottságának szerkezete is megváltozott. A nem lakáshitel-tartozás állománya több mint 21%-ról 18% alá esett ebben az időszakban. Másrészt a hitelezés területén a szigorúbb szabályok hozzájárultak az adósságteher-mutatók enyhüléséhez.

A tipikus szlovák háztartás éves bruttó jövedelme 2017 és 2021 között 31%-kal 21 ezer euróra nőtt (reálértékben ez 18%-os növekedést jelentett). A jövedelemnövekedés a társadalmi-gazdasági csoportok között kiegyensúlyozott volt, csak a fiatal háztartások értek el szignifikánsan nagyobb jövedelemnövekedést, így a többi munkaképes korú csoporthoz viszonyított jövedelemkülönbségük kiegyenlített - derült ki a felmérésből, amely csak 2021-ig vizsgálta az adatokat, a magas inflációs időszak csak az elmúlt évben kezdődött.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.