2024. február 9., 09:36

Szlovákia külkereskedelme tavaly ismét pozitív tartományba került

Az elmúlt év szlovák külkereskedelmi mérlege 2014 óta a legmagasabb értéket érte el. Ebben elsősorban az ásványi tüzelőanyag-kereskedelem éves szinten lényegesen alacsonyabb hiánya és ezzel párhuzamosan a gépek és szállítóeszközök kereskedelemének lényegesen magasabb többlete segített.

aremelkedes.jpg
Fotó: archívum

A szlovák export és import csökkenése éves összevetésben 2023 decemberében immár második hónapja folytatódott, bár üteme alacsonyabb volt, mint az előző hónapban. Az előzetes eredmények szerint a tavalyi év utolsó hónapjában 7,5 milliárd euró értékben exportáltak árut Szlovákiából, ebben jelentősebb szerepet kapott az autók exportja. Az export 2023-ban harmadszor volt alacsonyabb éves szinten, ezúttal 1,1%-kal.

Az import rosszabbul teljesített, értéke 12,9%-kal 7,8 milliárd euróra csökkent. amit főként az importált energiatermékek értékcsökkenése befolyásolt. Tavaly decemberben tíz hónapos többlet után a külkereskedelmi mérleg mínuszba esett, és 258 millió eurós hiánnyal zárt.  A tavalyelőtti év azonos időszakához képest így is csaknem 1,1 milliárddal euróval jobb eredmény.

Az elmúlt 10 évben mindössze háromszor volt pozitív a decemberi egyenleg. Az áruexport ismét meghaladta az importot, ahogyan az elmúlt 15 évben, 2022 kivételével. Az előzetes adatok szerint a szlovákiai árukivitel egész évben 5,4 százalékkal, több mint 108 milliárdra euróra nőtt. A Szlovákiába irányuló import pedig 2,9%-kal 104 milliárd euróra.

A 2023-as import csökkenését elsősorban az ásványolajat, villamos energiát és földgázt is magában foglaló Ásványi tüzelőanyagok (SITC 3) osztály importértékének csökkenése befolyásolta. Az ebbe az osztályba tartozó importáruk értéke több mint 40%-kal volt alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest. A visszaeséshez hozzájárult a piaci termékek osztály (SITC6) alacsonyabb importja is, amely olyan iparágak termékeit foglalja magában, mint a fémfeldolgozás, a kohászat és a gumiipar. Ebben az osztályban éves szinten közel 9%-kal volt alacsonyabb az értékek, éppen ellenkezőleg, 10 osztályból 5-ben az import nőtt, ami tompította az oszágba irányuló behozatal általános visszaesését.

Az EU-tagállamokból származó áruimport a teljes behozatal több mint 65%-át tette ki, és éves szinten kevesebb mint 2%-kal nőtt. Az EU-n kívüli országokból érkező behozatal éves szinten közel 11%-kal csökkent.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.