2021. június 23., 11:22

Szlovák Nemzeti Bank: Ha nem oltakozunk, akkor lassabban tér észhez a gazdaság

A Szlovák Nemzeti Bank kockázatnak tartja a szlovákiai polgárok gyenge átoltottságát. A legfrissebb gazdasági és monetáris előrejelzésében az idei évre a gazdaság 4,5 százalékos növekedését vetítik elő. Csak a harmadik hullám ne jöjjön!

Fotó: TASR

A lakosság hatvan százalékát be kellene oltani, hogy a járvány ne veszélyeztesse a gazdaságot.

A nemzeti bank szerint is, ha nem oltakozunk, akkor fenyeget a járvány harmadik hulláma, ami gazdasági kényszer-intézkedésekkel is járhat. És a hullám további terheket rakhat az egészségügyre, illetve az egészségpénztárra, tehát a költségvetésre.

Jelenleg ezt tartja a jegybank a legnagyobb kockázatnak.

Ha minden rendben menne, akkor idén a gazdaság bővülése elérné a 4,5 százalékot, illetve 2022-ben az 5,9 százalékot. Az előrejelzésében a Nemzeti Bank 2023-ra már csak 3,8%-ot, azaz a növekedés enyhe lassulását vetíti elő.

A friss előrejelzésben csak minimálisan módosították a bővülési értékeket, pár hónapja még 5 százalékos növekedést vetítettek elő idénre, viszont az elkövetkező évekre pár tizeddel feljebb korrigálták a becsléseket. A korrigálás oka, a gyárak alkatrész-ellátási gondjai.

Persze mindez akkor érvényes, ha nem jön a járvány harmadik hulláma, amit hatvan százalék feletti átoltottsággal lehetne kivédeni.  

Pesszimista forgatókönyv

Amennyiben a felnőtt lakosság átoltási aránya csak 45 százalékos lesz, akkor a jegybank szerint csak 3,1 százalékos gazdasági bővülést várhatunk.

A jegybank szerint, tehát a gazdasági növekedés akár a felére is visszaeshet, és az elkövetkező években is kisebb bővüléssel számolhatunk (2022 - 3,1%, 2023 - 4,5%). Ezzel a járvány előtti szintet is jókora késéssel tudnánk csak elérni

A jegybank a harmadik hullám érkezését késő ősz és kora tavasz közé várja, amelynek gazdasági hatását a legutolsó hullám hatásának harmadára becsüli. Komolyabban sérülnének a beszállítói láncok, mint a második hullámnál, és ez a világgazdaságban is komoly károkat okozna.

Nálunk lecsökkenne az export teljesítménye, és várhatóan még drasztikusabban visszaesne a lakosság fogyasztása, hasonlóan a téli hullámhoz, elsősorban a szolgáltatások, turizmus, vendéglátás területén.

A jegybank csak részlegesen tért ki  arra, hogy a nagyobb átoltottság elvileg versenyelőnyt is jelent. Csupán az USA-t és Nagy-Britanniát hasonlította össze az EU-val. Már így is sérültek a beszállítói láncok, és a visszaépülésükhöz mindenképp figyelembe veszik az egészségügyi kockázatokat is.

Munkanélküliség

A jegybank elismerte, hogy a márciusi előrejelzésében jobb adatokra számított. Figyelmeztet, hogy a gazdaságnak több munkahelyet kellene teremtenie ahhoz, hogy visszaküzdje magát az ország a járvány előtti munkanélküliségi szintre.

Arra számítanak, hogy az év eleji 8 százalékos munkanélküliség az év végére 7,1%-ra csökkenhetne.

A pesszimista forgatókönyv szerint 7,2%-ra, tehát ebben nincs akkora különbség. Az optimista forgatókönyv szerint a munkanélküliség tovább csökkenne 2022-ben 6,8%-ra, 2023-ban 6,2%-ra. A pesszimista forgatókönyv szerint a munkanélküliség 2022-ben 7,2% volna, és csak 2023-ra csökkenne 6,8%-ra.

Emelkedő infláció

Várhatóan emelkedni fognak az árak.

Az optimista verzió szerint idén az infláció eléri az 1,7 százalékot, és a gazdaság további bővülésével 2022-ben tovább nő 2,5%-ra, majd 2023-ban 2,1 százalékra csökken.

A pesszimista verzió szerint az elkövetkező két évben csak pár tizeddel volna alacsonyabb, mint az optimista szerint.

A nemzeti bank szerint is ennek elsődleges oka a gazdaság bővülése miatti nagyobb kereslet a nyersanyagok iránt, ami áremelkedéshez vezet a piacokon. Elsődlegesen a kőolajt és az élelmiszereket emelték ki.

A jegybank szerint az élelmiszerek több mint fele részben lesznek hatással a teljes inflációra.

Államadósság

A költségvetés hiányára is kétfajta verziót készítettek.

Az optimista szerint idén 6,6% lenne a költségvetési hiány (2022- 3,7%, 2023 - 3,8%), a pesszimista szerint a hiány már 7,4%-ra nőne, és nagyobb lenne az elkövetkező években is (2022 - 5,2%, 2023 - 4,9%).

Mindez tükröződik az államadósság alakulásában is.

Az optimista verzió szerint a GDP arányos államadósságunk az idén tetőzne 61,2%-on, ami a gazdaság bővülésének is köszönhetően 2022-ben csökkenne 59,8%-ra, majd 2023-ra 58,8%-ra.
A pesszimista forgatókönyv szerint az idei évet 62,9%-on zárnánk, ami 2022-ben tovább emelkedne 65,1%-ra, és csak 2023-ban (64,7%) érnénk el némi csökkenést.
Megosztás
Címkék