2022. augusztus 30., 16:11

Szereti a rántott karajt? Szeptembertől többe kerül!

Újra emelkedik a hús és a húskészítmények ára. A hentesek helyzetét az áram és a gáz mellett a csomagolóanyagok és a adalékanyagok drágulása is nehezíti.

hús
Fotó: unsplash/Cindie Hansen

„A hús és húskészítmények árának emelkedése a gyártók elkerülhetetlen reakciója a gyártási költségek növekedésére, vagyis az energia fajlagos árának óriási növekedésére, valamint a sertéshús, a csomagolóanyagok, az adalékanyagok és a segédanyagok drágulására” – jelentett ki a Szlovák Húsfeldolgozók Szövetsége.

A húsfeldolgozók az elmúlt napokban történelmi csúcsokat elérő energiaárak hosszú távú emelkedő trendjére reagálnak ekképpen.

A hús és húskészítmények árát azonban egy másik tényező is befolyásolja, mégpedig a sertéshús iránt megnövekedett érdeklődés a német tőzsdén. Az ottani hús ára kilogrammonként eléri a 2,05 eurót, ami további 17 százalékos áremelkedést jelent 2022 márciusa óta, amikor is az áremelések első hulláma zajlott.

A sertéshús drágulását a német tőzsdén – és ezzel párhuzamosan az energiaegységárak jelentős emelkedésének hosszú távú tendenciáját a húsfeldolgozók kénytelenek a vevői áraikban is tükrözni

– mondta Eva Forrai, a Szlovák Húsfeldolgozók Szövetségének ügyvezető igazgatója.

Mint hozzátette, a szakszervezet arra számít, hogy a hús és húskészítmények hozzávetőlegesen 18-20 százalékos drágulását már szeptemberben megérzik a termelők, és nagy valószínűség szerint ez az áremelkedés nem lesz végleges.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.