2022. augusztus 4., 13:32

Szeptembertől jöhet az 1,70-es benzin Szlovákiában? Elemzők szerint igen!

A koronavírus-járvány idején országos ismertségre szert tett Dáta bez pátosu oldal közösségi oldalán tett közzé egy nyúlfarknyi elemzést, amely szerint a kőolaj világpiaci árának csökkenése hamarosan a hazai benzinkutakon is tapasztalható lesz.

201707152310040.benzin.jpg

Azt írják, mivel az elmúlt pár napban a Brent és a WTI-típusú kőolajak hordónkénti ára is száz dollár alá csökkent, hamarosan az Ural-típusú orosz nehézolaj ára is követni fogja a trendeket.

Prognózisuk szerint ag idei 93 dollár körüli maximuma már nem tér vissza az Ural-olajnak, sőt szeptemberre az ár beeshet 70 dollár alá. 

Ennek a 25% körüli csökkenésnek a benzinkutakon is meg kell majd mutatkoznia. Mivel a MOL és Slovnaft is orosz olajat használ, írják, nagyjából 25%-os csökkenésre lehet számítani az ő kútjaikon is.  

A június végén tapasztalt rekordmagas 1,95 eurós hazai benzinárból 32,5 centet tett ki a forgalmi adó, 51,4 centet pedig a jövedéki adó. Az állam tehát összesen 84 centet rakott zsebre minden liter betankolt benzin után, míg a finomítók és a benzinkutak 1,11 eurón osztoztak. 

Az elemzők abból indulnak ki, ha csökken a nyersolaj világpiaci ára, az egyenesen arányosan mutatkozik majd meg a végárakban is, csakhogy ez korábban sem volt mindig így. A háború miatt egyébként is felkavarodott piacokon a korábbi mechanizmusok nem biztos, hogy a megszokott formában érvényesülnek majd, ráadásul semmi garancia nincs arra, hogy a különadóra készülő Slovnaft nem szab-e a szokottnál némileg magasabb árrést.

Ezzel együtt is azt kívánjuk, legyen igazuk!

Csuda tudja miért, a bejegyzés második fele a magyar kormány üzemanyagpolitikának kritikájáról szól. Azt írják, azzal, hogy Magyarországon 1,22 euróért tankolhatják magánszemélyek az üzemanyag literjét, hamarosan biztosan üzemanyag-hiány lép életbe. Közben az infláció is magas, ráadásul a forint árfolyama is gyenge. Ezeket az adatokat minden kontextus vagy magyarázat nélkül dobják a poszthoz, a kommentek alapján az általuk elvárt eredménnyel.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.