2022. szeptember 23., 14:11
Frissítve: 15:28

RENDKÍVÜLI: A Volkswagen azzal fenyeget, kivonul Szlovákiából

A gázválság és gázhiány miatt a német Volkswagen AG kiviheti a gyártást Németországból és Kelet-Európából. Nagy érvágás lenne ez az egész európai piac számára. Szlovákiában több tízezer munkahely kerülhet veszélybe.

Volksvagen Slovakia
Fotó: Volkswagen Slovakia

A legnagyobb európai autógyár közölte, ha belátható időn belül nem rendeződik a gázhelyzet, kénytelen lesz kivinni a gyártást azokból az európai államokból, amelyek függenek az orosz gáztól.

Az autógyárnak jelentős üzemei vannak Németországban, Csehországban és Szlovákiában is. Ezek mindannyian függnek az orosz gáztól, tájékoztat a Bloomberg.

Időzített bomba

Habár Németországban akut gázhiány jelenleg nem fenyeget, a gáztározók 90 százalékra fel vannak töltve, de ha az oroszoktól nem érkezik gázutánpótlás, akkor nyárra elfogynak a gázkészletek.

Délnyugat-Európa vagy észak Európa tenger melletti államai, ahol jobb a hozzáférés a cseppfolyósított földgázhoz (LNG) megfelelő alternatívának látszódnak, jelentette ki a Volkswagen szóvivője.

Az autógyárnak vannak üzemei Portugáliában, Spanyolországban és Belgiumban is.

A német mamutcég közölte: minden lehetséges intézkedést megtett annak érdekében, hogy felkészüljön a gázhiányos télre. Ugyanakkor attól tart, hogy ez nem lesz elég.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.