2022. szeptember 23., 14:11
Frissítve: 2022. szep. 24. 14:26

RENDKÍVÜLI: A Volkswagen azzal fenyeget, kivonul Szlovákiából

A gázválság és gázhiány miatt a német Volkswagen AG kiviheti a gyártást Németországból és Kelet-Európából. Nagy érvágás lenne ez az egész európai piac számára. Szlovákiában több tízezer munkahely kerülhet veszélybe.

Volksvagen Slovakia
Fotó: Volkswagen Slovakia

A legnagyobb európai autógyár közölte, ha belátható időn belül nem rendeződik a gázhelyzet, kénytelen lesz kivinni a gyártást azokból az európai államokból, amelyek függenek az orosz gáztól.

Az autógyárnak jelentős üzemei vannak Németországban, Csehországban és Szlovákiában is. Ezek mindannyian függnek az orosz gáztól, tájékoztat a Bloomberg.

Időzített bomba

Habár Németországban akut gázhiány jelenleg nem fenyeget, a gáztározók 90 százalékra fel vannak töltve, de ha az oroszoktól nem érkezik gázutánpótlás, akkor nyárra elfogynak a gázkészletek.

Délnyugat-Európa vagy észak Európa tenger melletti államai, ahol jobb a hozzáférés a cseppfolyósított földgázhoz (LNG) megfelelő alternatívának látszódnak, jelentette ki a Volkswagen szóvivője.

Az autógyárnak vannak üzemei Portugáliában, Spanyolországban és Belgiumban is.

A német mamutcég közölte: minden lehetséges intézkedést megtett annak érdekében, hogy felkészüljön a gázhiányos télre. Ugyanakkor attól tart, hogy ez nem lesz elég.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.