2022. március 9., 12:10

Rémálomhatár: Jön a literenkénti kéteurós benzinár?

Az orosz-ukrán háború kirobbanása óta a világpiaci folyamatok hatása Szlovákiában is érződik. Az üzemanyagok ára folyamatosan emelkedik, cikkünk írásakor a 95-ös oktánszámú benzin átlagára 1,61 euró (helyenként ennél magasabb), a gázolajé 1,518. A Pravda azt írja, egyelőre nincs jele annak, hogy megállna a folyamatos emelkedés, nem kizárt, hogy a kéteurós rémálomhatárt is meghaladja majd a benzinár.

benzin kőolaj üzemanyag
Fotó: TASR/AP

Csak az összehasonlítás kedvéért érdemes megjegyeznünk, hogy egy évvel korábban, 2021. márciusában, a COVID-járvány zenitjén mintegy 20%-kal alacsonyabb árakon tankolhattunk. A benzin.sk szakportál tájékoztatása szerint akkor 1,33 euró volt a 95-ös benzin és 1,17 euró a gázolaj literenkénti átlagára. Nyáron, Olaszországban autózva egészen megdöbbentőnek találtam az 1,70-1,80 euró körüli benzinárakat, fogamat szívva tankoltam minden egyes alkalommal, nem gondolva arra, hogy hamarosan Szlovákiában is hasonló árszint mellett leszünk kénytelenek üzemanyagot vásárolni. 

Most több szakági elemző azt állítja, már 2022 első félévében jöhet az 1,7-1,8 euró körüli ár, ami ráadásul még csak nem is a vége. Kéteurós benzinárral is számolni kell.

Nyugat-Európában ebből a szempontból rosszabb a helyzet. Olasz kutakon már bőven két euróért tankolhatunk, de az európai átlagár is közelíti a kéteurót. Az osztrák és német autópályák mellett már teljesen általános a kéteurós benzin, bár a "hátországban" ennél azért barátságosabb árakon tankolhatunk. 

A Pravda idézi egy római lakos bejegyzését, melyben arról érdeklődik, lehet-e még 2,05 euróért tankolni valahol az olasz fővárosban, ő ugyanis március 8-án este már 2,10-ért tankolt, szerda reggel pedig munkába menet már 2,2-2,3 eurós benzinárat látott a töltőállomásokon. Az emelkedés sebessége tehát elképesztő, valóban napról napra, centről centre mennek fel az árak, így, aki teheti, inkább ne várjon az árcsökkenésre. 

Azt, hogy Magyarországon hatósági árakon rögzítették az üzemanyagok-árát, bizonyára sokan tudják. A gyenge euró-forint árfolyam miatt a 480 forintos benzinár sokak számára csábító lehet, arra azonban vigyázzunk, hogy vámmentesen nem hozhatunk be túl sok benzint. Az autó üzemanyag-tartályán kívül, kannában csak korlátozott mennyiséget, tíz litert hozhatunk be vámmentesen. Ha a pénzügyőrség ellenőrzésén lebukunk, komoly pénzbírságra lehet számítani.

Érdekes módon a cseheknél is jóval olcsóbb még a benzin, ott az átlagár, figyelembe véve a cseh korona árfolyamát, 1,54 euró körül mozog.

A szakértők azt mondják, jó ideig nem várható az üzemanyag-árak csökkenése, még akkor sem, ha Ukrajnában hirtelen véget érne a háború. A koronavírus által megviselt világgazdaság, a szállítási láncok megszakadása, az Oroszországra kivetett szankciók és a rekordmagas infláció mind-mind hozzájárulnak az üzemanyag-árak emelkedéséhez.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.