2023. január 24., 11:01

Rekordösszeggel emelkedhetnek jövőre a nyugdíjak

Az előrejelzések szerint az időskori nyugdíjak a jövő évben minden korábbinál nagyobb mértékben növekedhetnek.

nyugdíjas - idős
Fotó: pixabay.com

A 2024-es emelés a tervek szerint 16,9 százalékos lenne, erre a Szociális biztosító költségvetési tervéből látszik. Ebből az is látszik, a nyugdíjak kifizetését lebonyolító intézmény 2025-ben 3,6 százalékos növekedéssel számol - írja a pravda.sk.

Természetesen ezek egyelőre csak előrejelzések, de az infláció várható alakulásából indulnak ki. A 2024-es nyugdíjemelés ilyen mértéke egyébként 1,67 milliárd eurót igényelne az állami költségvetésből, amelyet majd feltehetően az új parlamentnek kell elfogadnia, ha szeptemberben lesznek az előrehozott választások.

Az idén 11,8 százalékkal növekedtek a nyugdíjak, amelyet a nyugdíjas fogyasztói kosárba tartozó termékek előző év első felében mért drágulása alapján határozzák meg. A pontos adatot tehát idén is majd július környékén tudjuk meg, s kiderült, vajon valóban Szlovákia történetének legnagyobb nyugdíjemelésére számíthatnak-e a szépkorúak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.