2022. október 17., 11:27

Rágódás a húson

Október elején szerkesztőségünkben járt a Szlovákiai Húsfeldolgozók Szövetségének ügyvezető igazgatója. A losonci származású Forrai Éva 2006-tól dolgozik a szakmában, így szakmai tapasztalata garancia arra, hogy első kézből és megbízható információkat kapjunk a húsról, mint legtöbbünk alapvető tápanyagáról, annak feldolgozásáról, továbbá a húsárak alakulásáról, valamint fogyasztási szokásaink mennyiségi változásáról.

húsáru
Fotó: tovarapredaj.sk
A romló gazdasági helyzet egyelőre nem befolyásolta a húsfogyasztást Szlovákiában, az idei radikális húsáremelkedés hatása várhatóan 2023-ban jelentkezik majd

Az ágazat képviselőjét több okból is invitáltuk, hiszen mindig jóleső érzés, ha felelős beosztásban magyar vagy magyarul beszélő emberrel találkozunk. Az ilyen szimpátia persze inkább csak egy járulékos elem, a fő téma természetesen maga a húsfogyasztás, és annak napjaink egyre inkább előtérbe kerülő árnyoldala, az élelmiszer-és azon belül is a húsárak emelkedésének a kérdése volt.

A szakmaiság mentén azonban nem mindjárt az árakkal kapcsolatban kérdeztük a vendéget. Megtudhattuk, a húsfeldolgozók szövetségének egyik fő feladata, hogy védje a szakma érdekeit, illetve minél jobban elősegítse a szlovákiai „húsos” szakma versenyképességét.

Aktuálisan ugyanis az a helyzet, hogy ugyanazon húsféleséget nem ritka, hogy akár több mint 30%-kal drágábban tudják csak kínálni, mint néhány más európai ország feldolgozói. (Íme, elég egy gondolat, és máris az áraknál kötünk ki!)
Jobb technológia, olcsóbb termelés

Ahogy Forrai Éva elmondta, az ilyen nagy árkülönbségek elsősorban a feldolgozóipar fejlettségére vezethetők vissza. Arra, hogy mit és mennyit engedhet meg magának a szakma az innováció és az új fejlesztések, befektetések területén. Ahogy a szövetség ügyvezetője fogalmazott, a szlovák állam feléjük irányuló figyelme, támogatása, csak a közelmúltban, 2019-ben kezdett észrevehetően megnyilvánulni.

Az eltelt idő és a támogatásként szóba jöhető összegek azonban csak alsó szinten közelítik meg egy-egy külföldi ország példáját.

Beszélgetőpartnerünk Magyarországot hozza fel, ahol a vágóhidak, feldolgozóüzemek jóval nagyobb támogatással számolhatnak a kormány részéről. Megtudjuk, hogy a fejlesztés soha nem öncélú, hiszen az új technológiák az élőmunka kiváltásával általában olcsóbbá teszik a gyártást, hiszen a modern technológia kisebb személyzettel működtethető. Aki tehát fejlettebb, az általában olcsóbb is tud lenni.

Így aztán a beszélgetés ismét az árak felé vezet. Mielőtt azonban belemennénk a részletekbe, megkérdezzük, hogy vajon a Szlovákiai Húsfeldolgozók Szövetségének ügyvezető igazgatója szereti-e a húst? A válasz egyértelmű: Imádom!

Ettől persze nekünk is összefut a nyál a szánkban, és megjegyezzük, hogy napjainkban a vörös hússal kapcsolatban (a szövetség a sertés- és marhahús feldolgozókat tömöríti) szinte csak negatív információval találkozik a fogyasztó.  Vajon ő, mint az érdekképviseleti szerv vezetője, tud-e ezzel szemben valami jót is mondani ezekről a húsokról? Az ügyvezető elsősorban a magas biológiai értékű fehérjéket említi, majd a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakat, továbbá az ásványi anyagokat, a szelént, a cinket és a vasat, illetve a B12 vitamint, majd a belsőségek közül hangsúlyozza a máj magas tápértékét, amely az A és D, továbbá B2 és B6 vitaminok forrása. Válasza annyira meggyőző, hogy a találkozás napjának estéjén tíz év kihagyás után rántott májat eszem.

A sok pozitívum mellett Forrai Éva azt is elmondta, a túlzott húsfogyasztásnak természetesen lehetnek egészségre káros következményei. Úgy véli, a húsos étrend mellett mindenképpen ügyelni kell az egészséges életmódra és a mozgásra.

hús
Fotó:  Hajtman Gábor
Forrai Éva a ma7 szerkesztőségében a cikk szerzőjével
Emelkedő árak, emelkedő húsfogyasztás

Eddig tartott a lakoma, most pedig jöjjön a böjtje. Megtudjuk, hogy a húsárak augusztusban bejelentett emelkedése csak egy köztes lépcső a 2023-as árak felé.

A sertéshús átlagban 18%, a marhahús pedig a 55%-kal emelkedett az év eleje óta. Az energia, a munkaerő, az üzemanyag, a fűszerek és különböző adalékanyagok ára már jócskán emelkedett, s az előrejelzések alapján a bemeneti oldalon a drágulás jövőre is folytatódni fog, így jóstehetség sem kell ahhoz, hogy kijelenthessük, jövőre még drágább lesz a hús.

Mindjárt fel is tesszük a kérdést, vajon hogyan lehetne a legjobban bespájzolni húsból a mostani árakon? A válasz nem túl megnyugtató, hiszen szakértő vendégünk szerint legfeljebb fél évig ajánlatos fagyasztóban tartani a húst. Fél év elteltével ugyanis a zsír összetevőinek változása már a hús ízén is megmutatkozik. Megjegyzi viszont, hogy a statisztikák szerint Szlovákiában folyamatosan növekedik a húsfogyasztás. Míg 2020-ban sertéshúsból 37,3 kg volt az egy főre eső átlagfogyasztás, egy év múlva már 39 kg. Kisebb arányban, de a marhahús fogyasztása is nőtt, a 2020-as 5,3 kg/fő mennyiség 2021-ben 5,7 kg-ra emelkedett.

A statisztikák tehát azt mutatják, hogy a romló gazdasági helyzet nem befolyásolta a húsfogyasztást Szlovákiában, az idei radikális húsáremelkedés hatása pedig 2023-ban jelentkezik majd.

Bízzunk benne, hogy nem lesz túl erőteljes ez a hatás, és nem kell visszatérni nagyszüleink gyakorlatához, amikor csak heti egy alkalommal került hús az asztalra. Forrai Éva, a Szlovákiai Húsfeldolgozók Szövetségének ügyvezető igazgatója a felvetésre azt mondta, hogy ezt elképzelhetetlennek tartja.

Megjelent a Magyar7 2022/41. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.