2021. február 23., 17:06

Projektekkel vágnak bele az új évbe Ajnácskőn

Ajnácskőn, több településhez hasonlóan, még tavaly decemberben elfogadták a költségvetést. Az idei év nagy projektje a kanalizáció kiépítése, melynek okán mintegy 170 ezer eurós többlet keletkezett. Így 4 millió 489 ezer eurós bevétellel és 4 millió 320 ezer euró kiadással számolnak.

Fotó: Ajnácskő község

Poprocký Iván polgármester elmondta, mivel januárban és februárban a többi hónaphoz képest magasabb a részesedési adó, ezért tudtak egy kicsit spórolni.

Az önkormányzat egyébként is rendelkezik anyagi tartalékkal. Jobban állunk, mint az előző két évben”

- hangsúlyozta a polgármester, akit 2018-ban választottak a falu első emberének. Bár a járvány nagymértékben befolyásolta az önkormányzatok működését, nem nyirbálta meg a község tartalékait. Ugyanis a sportélet és a rendezvények szüneteltetésével át tudták csoportosítani az összegeket.

Mivel a környék faluihoz képest eddig Ajnácskőn voltak a legalacsonyabbak az adóterhek, ezért az önkormányzat idén kénytelen volt emelni, hogy a többi település szintjére kerüljenek.

„2018-ban a szemétdíj személyenként 6 euró volt egy évre. És bár mindenki számára kellemetlen, mégis szükséges az emelés. Főként, hogy a szemét lerakásának díja 2019-ben a duplájára nőtt. Így a tavalyi 12 euróról 18 euróra emeltük a szemétdíjat. A szántóföld utáni adó 0,4%-ról 0,7%-ra nőtt. Az erdő után szintén 0,7%-ra, az építkezés telkek utáni adók pedig 0,4%-ra. A többi adófajta a tavalyi szinten marad”

- mondta a polgármester.

A szelektálás mértéke 20-30% között van a faluban, ezen szeretnének javítani.

„Sajnos az idén nagy érvágást jelent az önkormányzatoknak a biológiailag lebomló hulladék tárolása. Nálunk jellemző, hogy minden lakos szelektálja, és a saját telkén megépített komposztálókban tárolja ezt a fajta hulladékot, amit utána felhasználnak a kertjükben. Az önkormányzat azonban szeretne két lerakót kialakítani, ahol nagykapacitású konténerekbe lehet majd gyűjteni a biohulladékot”- tudatta.

Megszorításokkal idén nem számolnak, helyette folytatják a megkezdett projekteket. Januárban a munkaügyi hivatalon keresztül három embert tudnak alkalmazni. 

A közösségi központ megépítése szintén elkezdődött. Az esős időjárás kissé hátráltatta a tervezett munka ütemét, de mihelyt javul az idő szeretnék tovább folytatni, és az idei év végére tető alá hozni az épületet. A központban iskola utáni foglalkozásokat és különféle műhelymunkát biztosítanak majd főként a roma lakosok számára, és a munkanélküliek is fejleszthetik magukat a szakmunka irányába.

A másik nagy projekt a kanalizáció kiépítése, amit még 2020 februárjában hagytak jóvá.

Viszont 420 ezer euróval kevesebb összeget ítéltek meg a falu részére, ezért nem kezdtek bele a munkálatokba, helyette fellebbeztek a mezőgazdasági minisztériumnál. A járványügyi intézkedések miatt viszont a bizottságok nem üléseznek, így az igényelt összeget azóta sem kapták meg. A közbeszerzést viszont kiírták, és ha a korlátozások enyhülnek, szeretnék elkezdeni az építkezést.

Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.