lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2020. február 26., 16:34

Pénzosztás a kormányzás befejezése előtt?

A választások közeledtével, a várható kormányváltás szelére hirtelen megszaporodtak az aláírt szerződések. Úgy tűnik, a kormánykoalícióban megrendült a bizalom a lehetséges folytatásban.

Kötött kiegészítő ruházatot vásárolnak a katonáknak

A védelmi minisztérium hárommillió euróért vásárol kötött kiegészítő ruházatot. A keretszerződést hétfőn (február 24.) írták alá az ipolysági Itimex Mode társasággal. A szerződést közzétették a szerződések központi regiszterében.

A megrendelésben szerepelnek például különböző típusú kötött sapkák 11 és 19,80 euró értékben (ÁFA nélkül), sálak 10 euróért, vagy kesztyűk 5 és 9 euró között. A kötött ruházatot a katonai rendőrségnek illetve a katonáknak szánják.

Az Itimex társaság volt az egyetlen pályázó a közbeszerzésen. A keretszerződés 48 hónapig, illetve a 3,079 millió eurós keret kimerítéséig érvényes.

A Kis-Duna alsó szakaszának árvízvédelmére hagytak jóvá 8 millió eurót

A Kis-Duna dunaszerdahelyi járási szakaszára terveznek árvízvédelmi beruházásokat. Erre a célra a Környezetvédelmi Minisztérium több mint nyolc millió eurót hagyott jóvá a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalatnak (SVP). Az aláírt szerződés megtalálható a szerződések központi regiszterében.

A projekt célja a térség biztonságának növelése a Duna és a Vág folyóvízhálózatánál, egy zsilip építésével a Tőkési-ágon, amely kapcsolódna a Kis-Duna és a Tőkési-ág jobb oldali gátjával.

–  mondta Marian Bocak, az SVP szóvivője a TASR-nak.

A Tőkési-ág és a Kis-Duna szomszédos szakaszának közelében számos falu található, mint például Felsővámos, Vásárút, Nyárasd, Csallóközkürt, Dunatőkés és Diósförgepatony.

Bocák szarint az áradások veszélyeztetik Tőkési-ág gátjait, valamint a gátakat a Bős- Nyárasd csatorna teljes szakaszán, illetve a Tőkési csatornán és a Régi Tőkési csatornán található gátakat.

Hozzátette, hogy a Tőkési -ág és mellékágainak védőgátjai agyagos-homokos és homokos talajból építették, különböző időpontokban. Az áradások idején néhány részén átázások és buzgárak keletkeznek, melyek finom részecskéket öblítenek ki a védőgátak alapkőzetéből.

Jelenleg a rákötő út építése folyik, és megfelelőbb éghajlati viszonyok esetén a vállalkozó folytatja az árvízvédelmi munkák megvalósítását" - mondta Bocák. Emlékeztet arra, hogy a Tőkési-ág ritka védett terület. Az SVP nem tervezi a védőgát koronájának emelését.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.