2022. november 21., 15:05

Októberben 15 százalékos volt a drágulás, és semmi jó nem várható jövőre sem

Ha első hallásra nem is tűnik hihetőnek, a szlovák gazdaság jól teljesített és fejlődött a harmadik negyedévben is. Ami viszont továbbra is rekordokat döntöget, az a drágulás. Emiatt valószínűleg megáll a gazdasági növekedés, csökken a fogyasztás.

Az egekbe nő?
Fotó: Archívum/ma7
Illusztráció

A gazdasági növekedés fő motorja a harmadik negyedévben is az autógyártás volt és robusztus hazai termelés, tájékoztatott Samuel Pánis a J&T elemzője. Tovább csökkentek tartalékaink.

Egyre fogynak a tartalékok és emelkednek az árak. Az emberek pénztárcája ezt mindinkább megszenvedi. Kétharmaduk érzi úgy, hogy negatívan hat életére az infláció, konstatálta a Szlovák Takarékpénztár elemzője, Matej Horňák.

Októberben a drágulás mértéke csaknem 15 százalékos volt, és semmi jó nem várható jövőre sem. Egyes forgatókönyvek szerint akár 18 százalékig is felkúszhat.

Minden attól függ, hogy a kormánynak, hogyan sikerül szabályoznia az energiaárakat. Az emberek azonban így is, úgy is kevesebbet fognak költeni és a vállalatoknak is problémáik lesznek a számlák fizetésével. A gazdaság ilyen körülmények között „elfelejtheti” a növekedést. A legpesszimistább e tekintetben a nemzeti bank. A GDP jövőre nem fog nőni, ellenkezőleg várhatóan egy százalékponttal csökken, jelentette ki Peter Kažimír, a nemzeti bank kormányzója.

Némi jó hír, hogy októbertől Európában javul a gázhelyzet, Szlovákiába továbbra is érkezik földgáz, elegendő tartalékunk van gázból.

Erről Eduard Heger kormányfő beszélt. Egyelőre viszonylag meleg az idő, a fűtési szezon végére is több gázunk maradhat. Minél kevesebbel kell újratöltenünk tartalékainkat, annál kisebb lesz a nyomás az árak további emelkedésére.

A mínuszos számokat talán megúszhatjuk, és a fekete forgatókönyv nem válik valóra. Bár meggyengül a gazdaság, ami a foglalkoztatottságra és a bérekre negatív hatással lesz.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.