2022. november 8., 16:23

Novembertől lehet igényelni az apasági szabadságot

Novembertől új járadéktípus lépett életbe Szlovákiában. A Szociális Biztosító által folyósított összegből immár a kispapák is kaphatnak.

apa fú gyermek apaság
Fotó: pixabay.com

Az apasági szabadság lényege, hogy az anyasági járadékot az újszülött világrajövetelét követő hat hétben két hét erejéig immár mindkét szülő egyszerre kapja meg. Az apasági tulajdonképpen kéthetes munkahelyi szabadságot jelent, amely akkor is igényelhető, ha az anya is anyasági szabadságon van, vagy gyermekgondozási hozzájárulást kap.

Az apasági járadék igénylőjének vagy élő, aktív egészségügyi biztosítással kell rendelkeznie, vagy úgy nevezett védett státuszban kell lennie. Ez utóbbi akkor érvényes, ha biztosításának megszűnésétől legfeljebb hét hónap telt el.

A magánvállalkozóknak és önálló fizetőknek nem lehet tartozásuk az egészségbiztosítójuk felé.

Az apasági járadék összege a mindenkori "anyaságitól" függ, jelenleg legfeljebb napi 55,87 euró lehet. Összesen tehát 782,30 euró igényelhető a kéthetes apasági szabadság alatt.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.